Inside Story Ο ντροπιαστικός φράχτης της Μυκόνου

Ή εναλλακτικά «πώς μπορείς να μετατρέψεις έναν επίγειο παράδεισο σε έκτρωμα».

Ήλιος, θάλασσα, άμμος, ελευθερία. Οι τέσσερις πυλώνες που «χτίζεται» το ελληνικό καλοκαίρι. Εκτός κι αν βρίσκεσαι στη Μύκονο. Διότι εκεί χτίζονται και φράχτες, διότι οι παραλίες δεν ανήκουν σε όλους. Αλλά στους εκλεκτούς και στους έχοντες. Η εικόνα ντροπής που έγινε viral τις τελευταίες ώρες έρχεται από την παραλία Πάνορμος στη Μύκονο. Την εικόνα έφερε στο φως ρεπορτάζ των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου στο Inside Story με τίτλο «Μύκονος: Το σύστημα», που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Μύκονος κυριαρχείται από έναν κατασκευαστή, μερικούς μηχανικούς και κάποιους δημόσιους υπαλλήλους, που φαίνεται να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την πολεοδομική νομοθεσία».

Το ρεπορτάζ ξετυλίγει μία υπόθεση με επιχειρηματίες που λειτουργούν ως Μαφία και ξυλοδαρμούς αρχαιολόγων. Αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο ξεπερνάει την επιχειρηματικότητα και αγκαλιάζει την ασυδοσία. Οι εικόνες οργής με τον φράχτη ξεπέρασε τα στενά όρια της Μυκόνου και αποτελούν μία παγκόσμια ντροπή. «Μύκονος, Ελλάδα, 2023. Πλάκωσε η ανάπτυξη… Χίλια συγγνώμη που γκρίνιαζα που ο άλλος πήρε άδεια για να φτιάξει ντόκο σε μια μαγευτική τοποθεσία για να δένει το σκάφος του στις Σπέτσες. Χίλια συγγνώμη. Θα έρθω να σας το δένω εγώ το σκάφος άμα έχει φουρτούνα. Άγιο είχαμε στο νησί», σχολιάζει σκωπτικά ένας χρήστης κάτω από την ανάρτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Δημήτρη Κοτταρίδη.

 

Το τείχος της τουριστικής «ανάπτυξης»

«Όχι, δεν είναι το τείχος Έβρου. Είναι το τείχος της τουριστικής "ανάπτυξης" στη γη της Μαφίας. Εκεί που δέρνουν αρχαιολόγους & η αστυνομία σφυρίζει...κλέφτικα. "Καθημερινότητα" φυσικά σε όλα τα νησιά οι ξενοδοχειακοί αυθαίρετοι φράχτες αλλά "τι πειραζει"», έρχεται να συμπληρώσει ακόμη ένας εξαγριωμένος χρήστης.

Η «Μύκονοοος» δεν είναι αυτό που νομίζεις

 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές, διά στόματος υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα: «Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει», οι άνθρωποι που λειτουργούν ως Μαφία στο νησί των Ανέμων συνεχίζουν το γαϊτανάκι τους.

 

Τα πάντα στο βωμό του χρήματος. Πέφτουμε από τα σύννεφα; Όχι. Ωστόσο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Κάθε φράχτης στη Μύκονο (και σε οποιαδήποτε παραλία) αποτελεί έγκλημα. Σε κάθε νησί θα συναντήσεις περιφραγμένες, καταπατημένες ακτές. Η κατάλυση του δημοσίου χώρου και η μετατροπή του σε ενα ερημοποιημενό θλιβερό ιδιωτικό τοπίο στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, είναι ακόμη ένα σκάνδαλο που δεν πρέπει να περάσει έτσι. Κάθε βήμα ανοχής μας το εκμεταλλεύονται εις διπλούν. Οι φραχτές πρέπει να πέσουν και οι παραλίες να είναι ελεύθερες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved