Είναι ο «Ματωμένος Αετός» των Vikings το χειρότερο βασανιστήριο όλων των εποχών;

To Blood Eagle είναι από εκείνα που δεν θα ήθελες να βιώσεις ποτέ. Ακόμη και αν ήσουν Βίκινγκ. 

O Ματωμένος Αετός θεωρείται ίσως το πιο επίπονο και βάναυσο βασανιστήριο όλων των εποχών και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν άλλοι από τους Vikings, τους πιο βίαιους και πολεμοχαρείς λαούς στις αρχές του Μεσαίωνα. Εμείς γνωρίζουμε το βασανιστήριο αυτό φυσικά μόνο μέσα από την ποπ κουλτούρα και το Netflix, από σειρές όπως είναι το Vikings και video games όπως το Assassin’s Creed: Valhalla. Τι είναι όμως ο Ματωμένος Αετός ακριβώς και πως γινόταν στα θύματα των Vikings;

Το μαρτύριο αυτό είναι τόσο βίαιο και τρομερό που έχει αφήσει ιστορία, ένα μονοπάτι τρόμου στρωμένο με αίμα και οστά. Ο άτυχος που θα έπιαναν αιχμάλωτο οι Vikings και θα αποφάσιζαν πως πάνω του θα ασκούσαν όλοι τους την βαναυσότητα, πραγματικά παρακαλούσε κάποιος να του δώσει την χαριστική βολή.

 

 
 

Η ιστορία του Bluetooth έχει τις ρίζες της στους Vikings

Πως γινόταν όμως αυτό το τρομερό μαρτύριο; Γιατί θεωρείται τόσο βίαιο; Η διαδικασία ήταν πολύ απλή αλλά επίπονη τόσο που τα θύματα συνήθως πέθαιναν από το σοκ. Τα πλευρά του κορμού του θύματος αποχωρίζονταν από την σπονδυλική στήλη και άνοιγαν σαν «φτερά», καθώς επίσης αφαιρούνται στην συνέχεια οι πνεύμονες του θύματος. Αληθινά τερατώδες, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως κάτι τέτοιο να μην υπήρξε ποτέ στην «παράδοση» των Vikings. Είναι πολλοί εκείνοι που λένε πως είναι απλώς φαντασία.

Είναι όμως αλήθεια αυτό; Υπήρξε τελικά ή μήπως όχι αυτό το βασανιστήριο; Η επιστήμη της αρχαιολογίας δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ο Ματωμένος Αετός υπήρξε με σιγουριά, κανένα πτώμα δεν έχει βρεθεί με ανάλογα τραύματα ή θέση των οστών. Έτσι δεν θα μπορέσουμε να πούμε ποτέ με επιστημονική ακρίβεια πως το βασανιστήριο υπήρξε.

 

 
 

Οι Vikings έκαναν καλύτερο flirting από εμάς και γνώριζαν πώς να σέβονται τη γυναίκα

Οι ειδικοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως ο Ματωμένος Αετός θα ήταν αδύνατον να γίνει γιατί το θύμα θα πέθαινε από αιμορραγία πολύ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και ιδιαίτερα σε μία εποχή όπως ήταν ο Μεσαίωνας που δεν είχαν τα μέσα να συντηρήσουν ένα σώμα χειρουργικά. Ένα τέτοιο περίπλοκο βασανιστήριο θα ήταν πρακτικά αδύνατον να ολοκληρωθεί. Εκτός και αν το έκαναν για την ευχαρίστηση, οπότε τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει σημασία, σωστά;

Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε τελικά πως ο Ματωμένος Αετός είναι μάλλον περισσότερο ένας αιματηρός μύθος παρά μία τρομακτική πραγματικότητα του παρελθόντος. Οπότε καλό είναι να μην πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε στις οθόνες μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved