associated press Τα λούτρινα ζωάκια ετοιμάζονται να «πνίξουν» τον Ερντογάν

Οι οπαδοί της Μπεσίκτας πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο λούτρινα ζωάκια για τα παιδιά-θύματα του σεισμού. Ωστόσο έστειλαν ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα.

22 μέρες έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Τα θύματα του Εγκέλαδου έχουν αγγίξει τον συγκλονιστικό αριθμό των 45.000 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες ακόμα είναι οι οικογένειες που είδαν μέσα σε δευτερόλεπτα τη ζωή τους ν’ αλλάζει για πάντα. Η Τουρκία ακόμη δεν έχει συνέλθει από το σοκ. Μετράει τις πληγές της, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ανήμπορη να σταθεί στο πλάι των πολιτών, προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ και με φίμωση των δημοκρατικών φωνών, να δημιουργήσει μία επίπλαστη πραγματικότητα. Ωστόσο η αλήθεια πάντα βρίσκει τον τρόπο να μαθευτεί. Όσο προσπαθεί να αλλάξει τα media και να «σωπάσει» τα social media, υπάρχουν μέρη και δραστηριότητες που δεν μπορεί να τις φιμώσει. Το γήπεδο είναι ένα από αυτά. Εκεί που αν καταφέρεις να αποβάλλεις τον τυφλό οπαδισμό, θα διαπιστώσεις ότι δημιουργούνται συνειδήσεις. Στις εξέδρες ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου θα συναντήσεις την αλήθεια μίας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.

 

 

Όπως ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στα γήπεδα της Τουρκίας. Μάλιστα το βράδυ της Κυριακής, στο «Vodafone Stadium», οι φίλοι της Μπεσίκτας ακολούθησαν το παράδειγμα των οπαδών της Φενερμπαχτσέ, καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί. «Ψέματα, εξαπατήσεις, πέρασαν 20 χρόνια, παραιτηθείτε!», φώναζαν χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία από τις πιο ηχηρές και ανοιχτές διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί στη γείτονα χώρα, με τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης. Ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ έφερε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που μαστίζουν την Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

«Καθώς η χώρα μας παλεύει ενάντια στη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, το να φωνάζουμε συνθήματα παραίτησης κατά τη διάρκεια του αγώνα Φενερμπαχτσέ-Κόνιασπορ είναι ανεύθυνο και παράλογο», αντέδρασε στο twitter ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστική Δράση, εταίρος του συνασπισμού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP. Ο Μπαχτσελί κάλεσε μάλιστα τους συλλόγους να λάβουν «επείγοντα και απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσουν ότι οι αγώνες διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.

Ο Τεντόγλου δημοπρατεί τα «ένοχα» παπούτσια για τα παιδιά της Τουρκίας

Πώς αντέδρασαν οι οπαδοί της Μπεσίκτας σε αυτήν την... παράκληση;  Γέμισαν το «Vodafone Stadium» για τον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Αντάλιασπορ, πήραν μαζί τους λούτρινα αρκουδάκια και τα πέταξαν στο γήπεδο για τα παιδιά-θύματα του φονικού σεισμού. Το βίντεο έγινε αμέσως viral στα social media και σε όλα τα media του πλανήτη. Οι φίλοι του τουρκικού συλλόγου έστρεψαν τα βλέμματα πάνω τους και τα σχόλια ήταν εγκωμιαστικά. Αντί για καπνογόνα, πέταξαν λούτρινα ζωάκια στο χορτάρι δημιουργώντας ένα υπέροχο χαλί που θυμίζουν παιδικότητα, χαμόγελα, παιχνίδι και φως. Κόντρα στο σκοτάδι που επιβάλλει ο Ερντογάν, οι φίλοι των «Μαύρων Αετών» δίδαξαν ήθος και έγιναν φάρος ελπίδας.

 

 

Στο γήπεδο της Μπεσίκτας δεν γράφτηκε απλώς μία συγκινητική ιστορία. Αλλά με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, στάλθηκε ένα μήνυμα ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει στην γείτονα χώρα. Τα λούτρινα ζωάκια ετοιμάζονται να «πνίξουν» τον Ερντογάν.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved