Associated Press O Angelo Badalamenti «έντυσε» με μουσική ιδιοφυΐα τις εικόνες του David Lynch

Πέθανε στα 85 του ο διάσημος συνθέτης.

Όποιος είναι «οπαδός» του καλού σινεμά αποκλείεται να μην έχει δει έστω και μία ταινία του David Lynch, του μάστορα της κάμερας που έβαλε τα όνειρα και τους εφιάλτες του στην οθόνη μας. Ένα μεγάλο όμως κομμάτι της αισθητικής και τελικά της μαγικής και μυστήριας αίσθησης που αφήνουν οι εικόνες του Lynch, τα χρωστάνε στην μουσική των ταινιών του. Ο Angelo Badalamenti δεν έγραψε μουσική που απλά συνοδεύει τις εικόνες και το σενάριο, συνέθεσε ολόκληρα άσματα που έχουν μείνει στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής (και όχι μόνο τελικά). Ποιος δεν έχει ακούσει ξανά και ξανά το soundtrack του Twin Peaks; Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή στην συνθετική πορεία του Badalamenti.

 

 
 

Ο παράξενος και γοητευτικός κόσμος του David Lynch δεν παλιώνει ποτέ

Στην πολύχρονη καριέρα του ο Badalamenti συνεργάστηκε με γιγαντιαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως ήταν οι David Bowie και Paul McCartney. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και συνδέθηκε αμέσως με τον David Lynch από την πρώτη τους συνεργασία. Από πολύ μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και γνώριζε καλά να παίζει πιάνο και πνευστά. Σπούδασε στο Manhattan School of Music και αποφοίτησε το 1958.

 

 
 

Έγραψε τραγούδια για καλλιτέχνες όπως η Shirley Bassey και η Nina Simone χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Andy Badale. Έγινε όμως πιο γνωστός στο ευρύτερο κοινό όταν έγραψε μουσική για την ταινία του David Lynch, Blue Velvet to 1986. Μάλιστα έχει κι έναν cameo ρόλο στην ταινία σαν ο πιανίστας στο jazz bar. Κέρδισε το πρώτο του Grammy το 1991 για το soundtrack της σειράς Twin Peaks. Στην καριέρα του συνεργάστηκε με πολλούς ογκόλιθους τη μουσικής όπως είναι οι Pet Shop Boys, η Roberta Flack, η Marianne Faithfull και οι Orbital.

Η μουσική του θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας για την διακριτικότητα αλλά και την ταυτόχρονη υπόγεια δύναμη της. Ο Badalamenti μένει στην ιστορία σαν ένας από τους πιο καταξιωμένους και ταλαντούχους συνθέτες του σύγχρονου σινεμά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved