Τα πάρτι στη δουλειά σίγουρα δεν λύνουν προβλήματα

Οι αμερικανιές τύπου Christmas Party έχουν λόγο ύπαρξης και δεν είναι χαρμόσυνος.

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στη δική σας δουλειά, στον όποιο χώρο εργασίας και αν έχετε, αλλά κάπου αλλού, σε μία ήπειρο πολύ μακριά από δω, υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμονεύουν κρυφά στα γραφεία τους, αγουροξυπνημένοι πίσω από μία κούπα καφέ,  για να πετάξουν την ατάκα «τι θα κάνουμε στο γραφείο για τα Χριστούγεννα;». Και η αλήθεια είναι πως η εν λόγω φράση είναι ξεκάθαρα made in America. Μοιάζει περισσότερο με ατάκα που θα μπορούσες να έχεις δει στο The Office, στο Friends ή κάποια άλλη αμερικανιά, παρά σε ένα γραφείο στην Ελλάδα που βλέπει το όλο κομμάτι τελείως ανούσιο.

Βγάζει νόημα ωστόσο έτσι; Δηλαδή οι αμερικανικές εταιρείες, κάνουν όντως πολύ καλή δουλειά στο να διαφημίζουν όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται μέσα στα γραφεία και εμείς τις μαθαίνουμε μόνο από τις αμερικάνικες σειρές. Τις casual Friday. Τις pizza Thursday. Ένα σωρό τέτοια ευφυολογήματα που έχουν σκάσει από το πουθενά και που αναρωτιέσαι ποιος ήταν αυτός που τα σκέφτηκε. Γιατί όμως κάποιοι ψάχνουν τρόπο να τα φέρουν εδώ; Ή μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, γιατί πιστεύουν κάποιοι πως η αμερικανιά μπορεί να δουλέψει και στη δική μας περίπτωση;

 

 

Αρχικά πρέπει να πούμε το παρακάτω. Οι περισσότεροι εορτασμοί που γίνονται στα γραφεία, με τα fruit punch με αλκοόλ, τις πίτσες και τα δώρα, πηγάζουν μέσα από την γιορτή των Ευχαριστιών, το περίφημο Thanksgiving τους. Αυτήν ακριβώς τη γιορτή προσπάθησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις να φέρουν στην Αμερική από την εποχή που ο Ροκφέλερ στόλιζε χριστουγεννιάτικα δέντρα στα πρώτα πολυκαταστήματα και θα μπορούσε κανείς, εύκολα, να πιστέψει πως ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά το κέρδος. Η αλήθεια είναι όμως πιο πικρή. Όλος ο ντόρος που συμβαίνει στην Αμερική και τους εργαζόμενους να αδημονούν να ανοίξουν σαμπάνιες και να τα πιούν στο γραφείο -με μερικούς να καταλήγουν αγκαλιά στις τουαλέτες- έχουν να κάνουν με τον παράγοντα κατάθλιψη. Γιατί; Γιατί οι έρευνες δείχνουν πως τουλάχιστον το μισό εργατικό δυναμικό στην Αμερική, δεν περνάει καλά στη δουλειά του. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι δυσαρεστημένο από τη δουλειά του, είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι, ενώ  εκατομμύρια εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειές κάθε μήνα ψάχνοντας για καλύτερες συνθήκες.

 

wolf3

 

Σε πιο απλά λόγια, οι εργαζόμενοι στην Αμερική δεν περνάνε και πολύ καλά. Ειδικότερα, το σύστημα των επιχειρήσεων στην Αμερική, δεν είναι σχεδιασμένο στο να περνάς καλά, αλλά στο να παράγεις όσο μπορείς περισσότερο. Είναι ο λόγος που έχει βρεθεί χώρος για τις pizza Thursday και όλα αυτά τα ανούσια πάρτι στο γραφείο, όπου ο κόσμος πίνει και τελικά καταλήγει ακόμη πιο μίζερος, συνειδητοποιώντας πόσο αληθινά δυστυχισμένος είναι. Στην Ελλάδα που μία ομάδα εργαζομένων μπορεί απλά να παραγγείλει μία πίτσα για μεσημεριανό ή να φύγει μετά τη δουλειά για να φάει σε ένα ρακάδικο, τα παραπάνω φαίνονται πραγματικά περιττά. Και προσοχή: Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην Αμερική, που οι μισθοί όχι μόνο δεν είναι μικροί, αλλά που τα συνδικάτα δεν πιέζουν συνεχώς για αυξήσεις – κάτι που εδώ συμβαίνει. Και για να λέμε την αλήθεια, αν υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπου πράγματι φαντάζονται παροχές για casual Fridays και αντίστοιχα Thanksgiving parties, καλύτερα να ξεκινήσουν με αυξήσεις στους εργαζόμενους. Μετά όλοι θα έχουν λόγο να παρτάρουν.

Οπότε ας αφήσουμε τον κόσμο στην Αμερική να κάνει τις αμερικανιές του – έτσι και αλλιώς έχει πολλά ζητήματα να λύσει. Εμείς ας αφήσουμε τις γιορτούλες για τα Χριστούγεννα που ούτως ή άλλως στην κουλτούρα μας είναι οικογενειακή γιορτή και ας τα πιούμε και μόνοι μας έξω.

Το αν είναι κανείς ευχαριστημένος με τη δουλειά του στην Ελλάδα είναι μια άλλη, πικρή ιστορία, που σίγουρα ωστόσο δεν θα λύσει καμία casual Friday.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved