Αυτός ο αστεροειδής μπορεί να μας κάνει όλους δισεκατομμυριούχους

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον αστεροειδή που μεταμορφώθηκε σε Νιγηριανό πρίγκιπα, αλλά για μια αποστολή της NASA που μπορεί να λύσει τα προβλήματα ορυκτού πλούτου της Γης.

Ο αστεροειδής που ακούει στο όνομα Ψυχή, έχει πλάτος 224 χιλιόμετρα και η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο είναι κάπου ανάμεσα σε αυτές των Άρη και Δία. Όμως το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό είναι το ότι αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από διάφορα μέταλλα. Όπως συμβαίνει και με τους πλανήτες που έχουν στο κέντρο τους έναν πυρήνα από σίδηρο και νικέλιο, έτσι και αυτός ο αστεροειδής, που μάλλον είναι ο πυρήνας κάποιου παλιού πλανήτη, έχει πλούσιο μετάλλευμα στο κέντρο του. Επειδή είναι αστεροειδής και όχι πλανήτης, το μετάλλευμα αυτό είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, αν όχι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, κάτι μπορεί να βγει και για μας από την αξιοποίησή του.

 

 

Για να έχουμε ένα μέτρο για τι πράγμα μιλάμε, η Ψυχή έχει πάνω της μετάλλευμα που αποτελείται από σίδηρο, νικέλιο και χρυσό που αξίζει χοντρικά γύρω στα 10 πεντάκις εκατομμύρια, ένα ποσό που αν μοιραστεί στους κατοίκους της Γης θα καθιστούσε κάθε έναν από εμάς ανεξαιρέτως δισεκατομμυριούχο. Θεωρητικά αν μπορούσαμε να εξορύξουμε όλο αυτό μετάλλευμα θα άλλαζε εντελώς που τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οικονομία, αλλά η NASA έχει βάλει στο μάτι την ψυχή και για ένα άλλο λόγο. 

Η μελέτη του πυρήνα της Γης είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεκπλήρωτες περιέργειες της επιστημονικής κοινότητας και η πρόσβαση σε αυτόν είναι αντικειμενικά ακατόρθωτη με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Στη μορφή που είναι τώρα η Ψυχή, είναι σαν να μας δίνει ένα στιγμιότυπο από τον πυρήνα της Γης χωρίς να χρειαστεί να σκάψουμε σε τεράστιο βάθος και αυτό το στιγμιότυπο ακριβώς είναι ο στόχος της νέας φιλόδοξης αποστολής της NASA.

 

 

H μελέτη της Ψυχής έχει το ίδιο όνομα με αυτή, Psyche, και είναι ένα project που τρέχει από το 2017. Τώρα όμως έχουμε ημερομηνία για την εκτόξευση της μη-επανδρωμένης αποστολής που θα εξερευνήσει την επιφάνεια του αστεροειδή. Στις 23 Οκτωβρίου του 2023 θα ξεκινήσει το νέο κεφάλαιο του προγράμματος Discovery. Από τα ευρήματα της αποστολής μπορεί να μην γίνουμε δισεκατομμυριούχοι στη στιγμή, αλλά θα γίνουμε σοφότεροι για το πώς λειτουργεί ένα τεράστιο και αθέατο κομμάτι του πλανήτη μας και αυτό ίσως να είναι πολυτιμότερη γνώση. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved