Houston, we have a problem: Τόσα χρόνια λέγαμε λάθος τη διάσημη φράση

Ένα μικρό, αλλά κρίσιμο λάθος που δεν ακούσαμε καλά στο Apollo 13, αλλάζει εντελώς το context της φράσης.

Το Clipology είναι ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι, ιδανικό για όλες εκείνες τις παρέες που λιώνουν στις ταινίες και τις σειρές και τρέφονται με απίθανα trivia γύρω από αυτές. Στις κάρτες του παιχνιδιού υπάρχουν και 10 πασίγνωστες φράσεις από την ιστορία του κινηματογράφου, τις οποίες κολλάμε σε πολλές συζητήσεις μας, αλλά μάλλον τις παρακούσαμε μέσα στον ορυμαγδό της δράσης. Είναι κάτι σαν τη Ζωντανίνα που ακούγαμε όταν ήμασταν μικροί στο «Ένα το χελιδόνι».

Στην κορυφή της λίστα είναι η φράση που (νομίζαμε ότι) ακούσαμε από τον Tom Hanks στο Apollo 13, το περιβόητο “Houston, we have a problem”. Η ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα του 1970 και περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε το πλήρωμα της αποστολής στην προσπάθεια να προσεγγίσει τη Σελήνη, και κυρίως στην προσπάθεια να γυρίσει με ασφάλεια στη Γη, είναι μία από τις πιο αγχωτικές ταινίες όλων των εποχών, κι ας γνωρίζαμε το happy end. 

 

 

Σε κάποια φάση ακούμε τον Tom Hanks να επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου της NASA και αυτό που είπε στην πραγματικότητα ήταν “Houston, we’ve had a problem”. Ναι ο κυβερνήτης του πληρώματος ήθελε να καθησυχάσει το κέντρο ελέγχου, αλλά κάπως με όλα αυτά τα παράσιτα για λόγους ρεαλισμού, χάσαμε το νόημα της μετάφρασης. 

Η παρήχηση της ατάκας έμεινε στην ιστορία, γέννησε memes, αποτυπώθηκε στην ποπ κουλτούρα και έγινε συνώνυμο την ανακοίνωσης μιας πολύ δύσκολης κατάστασης που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Τώρα που λύθηκε η παρεξήγηση, ας πάρουμε κουράγιο από την πραγματική διάσταση της φράσης για να λέμε πιο συχνά “Houston, we’ve had a problem” και όχι “Houston, we have a problem”. Πιο κάτω θα δείτε όλη τη λίστα με τις 10 πιο μεγάλες ηχητικές παρεξηγήσεις που έχουμε «ακούσει» ποτέ στις οθόνες μας. 

 

 
  1. Ah Houston, we’ve had a problem – Apollo 13,
  2. If you build it, he will come – Field of Dreams
  3. Magic mirror, on the wall, who is the fairest of them all – Snow White and the Seven Dwarfs
  4. Play it Sam, play “As Time Goes By” – Casablanca
  5. You’re going to need a bigger boat – JAWS
  6. Oh, no, it wasn't the airplanes, it was Beauty killed the Beast – King Kong (1933)
  7. No, I am your father – Star Wars: The Empire Strikes Back
  8. “Do I feel lucky?” Well, do ya punk? – Dirty Harry,
  9. Fasten your seat belts, it’s going to be a bumpy night – All About Eve
  10. Take your stinking paws off me, you damn dirty ape – Planet of the Apes


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved