Florida Man: Το μοναδικό meme που δεν μπορεί να παλιώσει ποτέ

Το alter ego του νομού Ηλείας μας μας έχει χαρίσει το μοναδικό meme που καταφέρνει να αναγεννάται από τις στάχτες των 15 λεπτών διασημότητας και πολύ το ευχαριστούμε γι’αυτό.

Μια πολιτεία, ένας μύθος, τόσες ιστορίες. Όλοι ξέρουν ότι η Φλόριντα βρίσκεται κάπου στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ, μια χερσόνησος που προεξέχει από την ηπειρωτική Αμερική, αλλά με μια λίγο πιο προσεκτική ματιά η γεωγραφία της είναι εξόχως αποκαλυπτική. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του κόλπου του Μεξικού, το νότιο άκρο της σχεδόν εφάπτεται στα νησιά της Καραϊβικής, το βόρειο κομμάτι της είναι σαρξ εκ σαρκός του βαθέως Αμερικανικού Νότου. Αν υπάρχει μία και μόνο πολιτεία που να μπορεί να συνδυάσει όλα όσα συνθέτουν την Αμερική, τότε αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Φλόριντα.

Κάθε πιθανός αμερικανικός ανθρωπότυπος μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη στενή λωρίδα γης. Από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που ψάχνουν ένα μέρος για να ζεσταθεί το κοκκαλάκι τους, μέχρι εμπόρους νακρωτικών και από Κουβανούς πολιτικούς πρόσφυγες, μέχρι εκτροφείς κροκοδείλων, όλοι συνυπάρχουν αρμονικά στη Φλόριντα. Εντάξει, όχι και τόσο αρμονικά όπως φαίνεται από το πλούσιο αστυνομικό δελτίο. 

 

 

Γύρω στο 2013, πολλά χρόνια πριν το Netflix μας μυήσει στον μαγικό κόσμο της εκτροφής άγριων αιλουροειδών και του τιτανοτεράστιου Joe Exotic, ένας λογαριασμός στο Twitter μας σύστησε για πρώτη φορά τον Florida Man. Ο Florida Man είναι ένας superhero της διπλανής πόρτας, αλλά δεν κρύβεται μόνο ένα πρόσωπο πίσω από αυτόν. Μέσα από αυτόν τον λογαριασμό, μαθαίναμε κάθε μέρα για μια κουφή σύλληψη κάποιου από τη Φλόριντα. Άλλος συνελήφθη γυμνός σε φαστφουντάδικο, αλλουνού του μάγκωσε το πουλί σε αυτόματο πωλητή, άλλος έκλεψε σπαθιά σαμουράι από οίκο ευγηρίας, άλλος έκλεψε αλιγάτορα και τον αμόλησε σε γήπεδο γκολφ και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. 

Η λίστα των παράξενων συλλήψεων είναι τόσο εκτενής και με τόσο συχνή ανανέωση που γέννησε ένα από τα πιο αστεία meme όλων τον εποχών. Το 2019 εμφανίστηκε κάτι σαν social media challenge, πολύ πριν τα χαζά challenge του Tik Tok, το μόνο που είχε να κάνει κάποιος ήταν να γκουγκλάρει “Florida Man + ημερομηνία γέννησης στα αγγλικά” και απλά να χαζέψει τα πρώτα ειδησεογραφικά αποτελέσματα. 

To meme αυτό ποτέ δεν έπαψε να τρεντάρει και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ευχηθείς για γενέθλια φίλου, για να παρηγορηθείς για τον τόπο που ζεις, η απλά να γελάσεις βάζοντας συνέχεια τυχαίες ημερομηνίες. Αλλά είναι όντως τόσο ζούγκλα η Φλόριντα και δίνει τέτοια αποτελέσματα το Google;

 

 

Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας, οι πολίτες της είναι μια χαρά άνθρωποι, φυσιολογικοί και έχουν την ίδια ροπή προς το παράξενο έγκλημα με όλους τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Αυτό που είναι διαφορετικό στη Φλόριντα, είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται τα δημόσια αρχεία. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει και πολλές δικλείδες ασφαλείας και προστασία προσωπικών δεδομένων αν συλληφθεί κάποιος για το οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι τοπικά και εθνικής εμβέλειας μέσα έχουν μια τεράστια και ελεύθερη δεξαμενή στο αστυνομικό δελτίο της πολιτείας για να γεμίσουν το feed τους με παράξενες ειδήσεις. 

Είναι τουλάχιστον αμφίβολη η εξήγηση των τοπικών αρχών, αν και ίσως εκεί να οφείλεται ένα μόνο μέρος της παράξενης ειδησεογραφίας. Άλλες εξηγήσεις του φαινομένου αναφέρουν την εξαιρετικά διαφοροποιημένη διαστρωμάτωση της κοινωνίας της πολιτείας που οδηγεί σε πιο ευτράπελες καταστάσεις. Όσο πιο ομοιογενές είναι το πληθυσμιακό προφίλ μιας περιοχής, τόσο πιο φλατ είναι και το εγκληματικό της προφίλ. Κάποιοι αναφέρουν ακόμα και το κλιματικό προφίλ της πολιτείας, όντας η δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ μετά τη Χαβάη που έχει τροπικό κλίμα, κάτι που έχει ακόμα και κοινωνικές επιπτώσεις. 

Στην τελική μικρή σημασία έχει το τι φταίει, άλλωστε ψάχνοντας τις πραγματικές αιτίες πίσω από ένα τόσο πετυχημένο και αστείο meme, είναι σαν να προσπαθείς να το αποδομήσεις και να το κάνεις λιγότερο αστείο. Τα δικά σου γενέθλια τι είδηση βγάζουν; 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved