Μήπως τελικά φταίνε και οι πεζοί για τα τροχαία ατυχήματα;

Ο ΚΟΚ τους δίνει το μεγαλύτερο δίκιο, αλλά τα επίσημα στατιστικά δείχνουν ότι εκτός από τους οδηγούς, χρειάζονται και οι πεζοί κυκλοφοριακή αγωγή.

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που κάναμε όλοι σαν υποψήφιοι οδηγοί, είναι ότι το πεζός έχει πάντα δίκιο. Βέβαια αυτό είχε μια δόση υπερβολής γιατί οι κανόνες ισχύουν για όλους, αλλά ως πιο ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, έχουν ανάγκη περισσότερης προσοχής. Τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι πεζοί είναι το ίδιο κακοί χρήστες του δρόμου με τους οδηγούς, μιας και ευθύνονται για τα μισά ατυχήματα που παθαίνουν. 

Μιλάμε για περιπτώσεις που κάποιος πεζός πήγε να διασχίσει έναν δρόμο και δεν το έκανε από διάβαση, το επιχείρησε ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα ή πέρασε με κόκκινο για τους πεζούς. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις που κάποιος πεζός πάει να περάσει απερίσκεπτα, ο ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμο 40€, πρόστιμο που φυσικά και δεν γίνεται να βεβαιωθεί στην Ελλάδα. Αυτό όμως που συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι πεζοί πολύ νεαρής ηλικίας και ηλικιωμένοι να χάνουν τη ζωή τους επειδή είναι αφηρημένοι.

 

 

Όμως και στην υπόλοιπη Ευρώπη πεθαίνουν άδικα πάρα πολλοί πεζοί όταν ένας στους πέντε νεκρούς από τροχαία, είναι πεζός. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί προτείνουν μια δραστική και πανευρωπαϊκή μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικού ιστού, από τα 50 χαω που είναι τώρα, στα 30 χαω. Αυτό είναι και ένα μέτρο που προτείνεται και για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, αλλά εκεί οι αντιδράσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσκρουση ενός πεζού με αυτοκίνητο που τρέχει με 50 χαω, έχει πιθανότητα θανάσιμης κατάληξης που φτάνει και το 80%. Μια μείωση της ταχύτητας στα 30 χαω θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί μέσω της δραστικής μείωσης της απόστασης φρεναρίσματος. Από τα 50 χαω ένα μέσο αυτοκίνητο θέλει 10 μέτρα για να ακινητοποιηθεί, ενώ από τα 30 χαω, μόλις 3. 

Ό,τι κι αν σχεδιαστεί στο άμεσο μέλλον, αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι περισσότερη προσοχή και λιγότερη χρήση του κινητού όταν κινούμαστε. Είτε κινούμαστε με αμάξι, είτε με τα πόδια, μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνο. 

 

.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved