Πώς θα αισθανόσουν εγκλωβισμένος στη σήραγγα της Μάγχης;

Κοίτα να δεις που το Daylight με το Σταλόνε έγινε πραγματικότητα. Μία ζοφερή πραγματικότητα.

Μόλις το είδα στην οθόνη μου πως εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στη σήραγγα, ένιωσα αμέσως ένα αίσθημα κλειστοφοβίας που είχα καιρό να αισθανθώ. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στο υπόγειο τούνελ της Μάγχης. Μετά από βλάβη τρένου μέσα στο τούνελ, οι επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν και να περπατήσουν σχεδόν 5 χιλιόμετρα μέσα στο τούνελ για να βρουν ένα άλλο τρένο που θα τους μάζευε.

 

 

Η σήραγγα της Μάγχης είναι σιδηροδρομική σήραγγα μήκους 50,5 χιλιομέτρων κάτω από τη Μάγχη, στο στενό του Ντόβερ. Συνδέει το Φόκστοουν (Folkestone) (Κεντ, Αγγλία) με την Κοκέλ (Coquelles) (Ω-ντε-Φρανς, Γαλλία).  Έχει διανοιχτεί κάτω από το στενό της Μάγχης στο ύψος του στενού του Ντόβερ και αποτελεί τη μοναδική χερσαία σύνδεση μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης. Στο κατώτερό της σημείο βρίσκεται σε βάθος 75 μ. κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα και 115 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η σήραγγα διαθέτει το μεγαλύτερου μήκους τμήμα κάτω από νερό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σήραγγα παγκοσμίως, το οποίο ανέρχεται σε 37,9 km, ενώ από άποψη συνολικού μήκους είναι η τρίτη στον Κόσμο.

Δεν μπορώ να φανταστώ όμως καν την αγωνία των ανθρώπων αυτών οι οποίοι μπορεί να είχαν μαζί τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους και τους αγαπημένους τους. Πενήντα χιλιόμετρα κάτω από τη γη, κάτι τέτοιο μόνο σε κάποιο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας μπορούμε να το βρούμε, κάτι τόσο εφιαλτικό.

 

 
 

Μέσα σε ένα χώρο που το πλάτος του δεν ξεπερνάει τα πέντε μέτρα σε σημεία, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να κουβαλήσουν τα πράγματα τους και να περπατήσουν για να βρουν ένα άλλο τρένο, για να ξαναδούν το φως της ελπίδας. Μπορεί η τεχνολογία να έχει εξελιχθεί όμως το τεχνικό λάθος μπορεί να κοστίσει από το πουθενά. Σε δευτερόλεπτα οι ζωές μας παίζονται κορώνα γράμματα, με ένα γύρισμα της τύχης μπορεί κανείς να βρεθεί από την ασφάλεια, στην απόλυτη κόλαση.

Όταν κράζεις κάποιον στα social media βιντεοσκοπώντας τον είσαι και εσύ για κράξιμο

Ποτέ δεν υπήρξα κλειστοφοβικός στη ζωή μου, σίγουρα είχα πάντα θέμα με το ύψος, αλλά σε πολύ κλειστούς χώρους ήμουν οκ. Μετά από αυτή την είδηση όμως κάτι με έπιασε. Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση αυτών των ανθρώπων και κατάλαβα πως πέρασαν μία πολύ δύσκολη εμπειρία, μία εμπειρία που δεν θα ήθελα να περάσω εγώ.

Όλο αυτό το τέρας από τσιμέντο βρίσκεται σε τεράστιο βάθος μέσα στη θάλασσα, οι πιέσεις που δημιουργούνται είναι πολύ μεγάλες και μπορεί ανά πάσα στιγμή κάτι να συμβεί, μία ρωγμή στο σκυρόδεμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Τόσα χρόνια όμως που λειτουργεί το τούνελ τίποτα ανάλογο δεν είχε γίνει. Βλέπουμε όμως πως το τεχνικό λάθος είναι πάντα δυνατό και καμιά φορά μπορεί να είναι και καθοριστικό για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Οι αρχές των γραμμών έδρασαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν κι αντικατέστησαν το χαλασμένο τρένο, αλλά και πάλι όλο αυτό καθυστέρησε 5 ώρες. 5 ώρες μέσα σε έναν αποπνικτικό χώρο. 

 

 
 

Οι επιβάτες έμειναν για 5 ώρες κλεισμένοι μέσα στην τερατώδης αυτή κατασκευή που από τη μία διευκολύνει τις ζωές των ταξιδιωτών αλλά από την άλλη μπορεί να αποδειχθεί και Νέμεσις. Η εταιρεία του Eurotunnel επιβεβαίωσε ότι ο συρμός των 15:50 σταμάτησε λόγω βλάβης, ενώ κατευθυνόταν προς τη Βρετανία. Οι επιβαίνοντες χρειάστηκε να περπατήσουν ως το σημείο που θα τους παραλάμβανε άλλο συρμός για να τους μεταφέρει στον προορισμό τους.

Ελληνίδες influencers κάνουν την εγκυμοσύνη τους, επιχείρηση. Οι πατεράδες τι κάνουν;

Εν τω μεταξύ οι ταξιδιώτες προς τη Βρετανία θα παρέμεναν στο Καλαί ως τα ξημερώματα της Τετάρτης για να επιλυθεί το ζήτημα. Επιβάτης είπε στο πρακτορείο PA ότι 10 λεπτά από την αναχώρηση, τα φώτα έσβησαν και το τρένο σταμάτησε. Στους επιβάτες είπαν ότι πρέπει να λυθεί ένα ζήτημα με τις ρόδες, αλλά 1,5 ώρα μετά δεν είχαν βρει κάτι.

 

merlin 150577536 6167e2a8 8dec 4b18 b5e4 07c265fe19a5 superJumbo

 

Δεν μπορώ να σκεφτώ πόσο τρόμο θα ένιωσαν τα παιδιά αλλά και οι γονείς, οι ηλικιωμένοι και οι πιο αδύναμοι επιβάτες. Όταν βρεθείς σε μία τέτοια κατάσταση αισθάνεσαι αυτομάτως μικροσκοπικός και αδύναμος, έρμαιο των δυνάμεων της φύσης. Καμία κατασκευή δεν μπορεί να σε παρηγορήσει και καμία εταιρία στον κόσμο δεν είναι σε θέση να σε διαβεβαιώσει πως τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί. Ειδικά όταν βρίσκεσαι τόσα μέτρα κάτω από τη γη και μέσα στο νερό.

Τελικά αποβιβάστηκαν και περπάτησαν για περίπου 10 λεπτά μέσα στη σήραγγα υπηρεσίας ως το τρένο που θα τους παραλάμβανε, αλλά και αυτό είχε προβλήματα, φτάνοντας τελικά στη Βρετανία έξι ώρες από την επιβίβαση στη Γαλλία. Ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον Απρίλιο, αναφέρει το Sky News, όταν τρένο μεταφοράς φορτίων χάλασε μέσα στη σήραγγα.

Ακόμα και έτσι όμως μοιάζει φρικαλέο να είσαι τόση ώρα αποκομμένος από τον έξω κόσμο μέσα σε μία σήραγγα, 75 μέτρα κάτω από τον πάτο της θάλασσας. Εσύ δεν θα φρίκαρες;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved