Η Ψυττάλεια αξίζει την προσοχή σου ως πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης κι εδώ θα διαβάσεις τους λόγους

Το ότι ένα από τα μικρά νησάκια στην ακτή του Πειραιά ονομάζεται Ψυττάλεια, είναι πάρα πολύ πιθανό να μην το γνώριζες πριν από λίγα χρόνια. Κι όμως σήμερα, το νησάκι αυτό έχει γίνει συνώνυμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, έννοιες που δείχνουν σεβασμό για το περιβάλλον, που περιορίζουν τη ρύπανση και που αξιοποιούν κάθε δυνατότητα ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ως κοινωνία και ως ανθρωπότητα, στην αειφορία.

Τι έγινε, λοιπόν, στην Ψυττάλεια; Στην Ψυττάλεια δημιουργήθηκε από την ΕΥΔΑΠ το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), το οποίο περιλαμβάνει προεπεξεργασία, πρωτοβάθμια επεξεργασία και προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής: Η μέση παροχή εισερχομένων λυμάτων είναι της τάξης των 730.000 κ.μ. ημερησίως, γεγονός που σημαίνει ότι η Ψυττάλεια είναι η κύρια Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων.

Η ίδια η λειτουργία του ΚΕΛΨ λοιπόν, είναι φανερό ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα, στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ σε αυτό το μικρό νησάκι, συμβαίνουν πολλά πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις. Διότι η ΕΥΔΑΠ, εκτός του ότι φροντίζει να φτάνει στη βρύση του σπιτιού σου καθαρό και ποιοτικό νερό και μάλιστα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, φροντίζει επίσης να παράγει βιοαέριο, μέσω της επεξεργασίας της ιλύοs σε ειδικούς χωνευτές.

 

nero1
Το ΚΕΛ Ψυττάλειας της ΕΥΔΑΠ

Έτσι λοιπόν, σε μία απτή εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης στην πράξη, και μάλιστα στο ύψιστο επίπεδο, αυτό το βιοαέριο που παράγεται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ χρησιμοποιείται ως καύσιμο:

  • Σε μηχανές εσωτερικής καύσης για συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΕ).
  • Στη μονάδα θερμικής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος.
  • Στο λεβητοστάσιο της μονάδας χώνευσης για θέρμανση της ιλύος.
  • Στη μονάδα ατμοπαραγωγής για παραγωγή ατμού (για τη μονάδα θερμικής υδρόλυσης της ιλύος).

 

nero2

ΚΕΛ Ψυττάλειας – Στις εγκαταστάσεις αυτές γίνεται η φύλαξη βιοαερίου

Ενδεικτικά, πρέπει να γνωρίζεις ότι στο ΚΕΛΨ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ιδιοκαταναλώνεται στο σύνολό της, ενώ η αξιοποίηση του βιοαερίου συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κάτι που δημιουργεί μία «αυτάρκεια» σε επίπεδο ενέργειας που είναι σημαντικό ζητούμενο στην εποχή μας, τόσο λόγω των διεθνών συγκυριών όσο και όσων διαμορφώνονται κατά την εφαρμογή της πράσινης μετάβασης.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας λειτουργεί από το 1994 και σήμερα πλέον είναι σε πλήρη λειτουργία. Το ΚΕΛΨ υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις: Η Α΄ Φάση έργων του ΚΕΛΨ λειτουργεί  από το 1994, η Β΄ Φάση από το 2004, ενώ η Γ΄ και τελική Φάση έργων λειτουργεί από το 2007 με την κατασκευή της μονάδας θερμικής ξήρανσης της ιλύος.

 

Δράση της ΕΥΔΑΠ για το Περιβάλλον

Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει μια σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της ίδιας της Εταιρείας, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου. Εκτός του ΚΕΛ Ψυττάλειας, δηλαδή, βιοαέριο παράγεται και αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και στα υπόλοιπα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση Αττικής (ΚΕΛΜ) και στο Θριάσιο Πεδίο (ΚΕΛΘ). Παράλληλα, κατά μήκος των υδραγωγείων της που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του νερού, αξιοποιείται ακόμα μία μορφή «πράσινης» ενέργειας, η υδραυλική, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική μέσω μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, γίνονται διαρκώς επενδύσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της Εταιρείας, ώστε να επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη λειτουργία και συνεπώς η κατά το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

nero3

 

Αντίστοιχα, προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον – με βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων και βοθρολυμάτων της λεκάνης απορροής της Πρωτεύουσας, ενώ γίνεται έλεγχος των απορρίψεων στο δίκτυο αποχέτευσης. Ταυτόχρονα, για την προστασία του νερού «τρέχουν» μια σειρά από δράσεις και πρακτικές: από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών μέχρι πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών υδρομετρητών με νέους σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και με τη λειτουργία Κεντρικού Διαχειριστικού Συστήματος Υδατικών Πόρων.

Πέρα από αυτά, η ΕΥΔΑΠ προωθεί συστηματικά την ανακύκλωση εντός της Εταιρείας, ενώ πραγματοποιεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, ιδιαίτερα δελεαστικό για τα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι περίπου 2000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο τα προγράμματα αυτά.

Μπορεί λοιπόν, ένα νησάκι σαν την Ψυττάλεια να κάνει τη διαφορά; Φυσικά και μπορεί, καθώς σημασία έχει πώς αξιοποιείται το νησάκι αυτό, ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, προς ένα πράσινο μέλλον για την Αττική, την Ελλάδα και τον πλανήτη. Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει τις αρχές της βιωσιμότητας σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της και προχωρά στο αύριο της αειφορίας με δομημένο πλάνο και δυναμική.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved