Γιατί πρέπει να δουλεύουμε τις Παρασκεύες;

Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας διευρύνεται με τελευταία την Κύπρο που κάνει την Παρασκευή μόνιμο ρεπό.

Μετά την Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η τετραήμερη εργασία άρχισε να εφαρμόζεται και στην Κύπρο με ορισμένες εταιρείες να ανακοινώνουν ότι δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες τους για τις υπόλοιπες Παρασκευές του καλοκαιριού, με το μέτρο να αξιολογείται τον Σεπτέμβριο ως προς την παραγωγικότητα. Εντάξει θα πει κανείς ότι τα καλοκαίρια οι ρυθμοί στα γραφεία πέφτουν και όλα φορτώνονται στις φθινοπωρινές καλένδες, αλλά μήπως δεν έπρεπε να περιμένουμε την πανδημία για να γίνει κοινή γνώση αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν;

Μπορεί η Δευτέρα να έχει τη φήμη της πιο δύσκολης ημέρας της εβδομάδας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από μια συλλογική πλάνη. Είναι η μοναδική ημέρα που πάμε ξεκούραστοι στη δουλειά και όση δουλειά και να έχει μαζευτεί λόγω Σαββατοκύριακου, κάπως θα βγει. Σε αντίθεση με την Παρασκευή που όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν όσα πρέπει να γίνουν πριν την ανάπαυλα. Λόγω του ΣΚ που έρχεται υπάρχει μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί το κλίμα του TGIF και της επίπλαστης εύθυμης διάθεσης.

 

 

Η Παρασκευή στο γραφείο είναι το φυτώριο των άχρηστων και μη παραγωγικών πρακτικών που θεωρητικά έρχονται να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Η λέξη Friday, γιατί αν τη λέμε Παρασκευή δεν ακούγεται τόσο corporate, φτιάχνει ωραίες φράσεις όπως Casual Friday, Pizza Friday κλπ. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο δεν επηρεάζεται η παραγωγικότητα ενός υπαλλήλου από το πιο χαλαρό ντύσιμο. Ακόμα και Spiderman να είναι ντυμένος, το ίδιο αποδοτικός μπορεί να είναι και όσοι πιστεύουν ότι η γραβάτα τις υπόλοιπες μέρες αυξάνει την παραγωγικότητα, τότε μάλλον πιστεύουν ότι με tuxedo και white tie θα έβαζαν την εταιρεία στο Fortune 500. 

H πανδημία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι εξίσου παραγωγικοί, αν όχι περισσότερο με παντόφλες αρκουδάκια, άρα αν υπήρχε κάποια σύνδεση εργασιακού dress code και παραγωγικότητας, θα έπρεπε να γίνουν υποχρεωτικές οι πιτζάμες στο γραφείο. Από την άλλη η πίτσα την Παρασκευή είναι μια καταπληκτική ιδέα, γιατί η πίτσα είναι πάντα καλή ιδέα. Ο συνδυασμός τυριού και υδατάνθρακα ίσως είναι κάπως βαρύς για μεσημέρι αν θες να δουλέψεις, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για το αφεντικό σου, το ξέρει ότι έτσι κι αλλιώς η παραγωγικότητα σου πέφτει κατακόρυφα λίγο πριν τρέξεις στην έξοδο και εξαφανιστείς για τις επόμενες 48 ώρες. 

 

 

Το σκεπτικό πίσω από την τετραήμερη εργασία, που την θέλουν πολλοί εργοδότες, είναι ότι αν η Παρασκευή γίνει 100% casual και pizza, δηλαδή δεν πατάς στο γραφείο κάνεις ό,τι γουστάρεις σαν να επεκτείνεις το ΣΚ κατά 24 ώρες, τελικά γίνεσαι ακόμα πιο παραγωγικός τη Δευτέρα και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Έτσι όχι μόνο αναπληρώνεις τις χαμένες εργατοώρες της Παρασκευής, αλλά βγάζεις και περισσότερη δουλειά.

Για να το καταλάβουν οι εταιρείες έπρεπε να έρθει η πανδημία και η τηλεργασία όπου έβγαζες όση δουλειά χρειαζόταν χωρίς να τηρείς το αυστηρό 9-5, αλλά και κάτι πολύ πιο σημαντικό, το κόστος. Τόσο με την τηλεργασία, όσο και με την τετραήμερη εργασία, οι εταιρείες μειώνουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος λειτουργίας, από το ρεύμα που καταναλώνεται, μέχρι τον καθαρισμό. Αν συνυπολογίσουμε ότι σταματούν να ξοδεύουν και χρήματα για τις πίτσες της Παρασκευής, τότε πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί να έρχεται στο γραφείο αυτή τη μέρα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved