Ισχύει πως το Airbnb της γειτονιάς σου αυξάνει την εγκληματικότητα;

Μία νέα έρευνα αυτό μας δείχνει…

Οι τουρίστες ούτε διαπράττουν ούτε προσελκύουν εγκλήματα. Ωστόσο, μια μελέτη διαπιστώνει ότι τα βίαια αδικήματα αυξήθηκαν σε γειτονιές όπου περισσότερα σπίτια μετατράπηκαν σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις Airbnb.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northeastern εξέτασαν δεδομένα στη Βοστώνη από το 2011 έως το 2018, μια περίοδο τόσο σταθερής ανάπτυξης στις καταχωρίσεις του Airbnb όσο και και της εγκληματικοτητας.

 

 
 

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα βίαια εγκλήματα -καυγάδες, ληστείες, αναφορές για κάποιον που κρατούσε μαχαίρι- έτειναν να αυξάνονται σε μια γειτονιά ένα χρόνο ή περισσότερο αφότου αυξήθηκε ο αριθμός των Airbnb - ένα σημάδι, είπαν οι ερευνητές, μιας κοινωνικής τάξης που ξεφτίζει.

Έρευνα: Γιατί οι ψυχοπαθείς διαπράττουν εγκλήματα;

Περιέργως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αναφορές για εγκλήματα δεν αυξήθηκαν την ίδια στιγμή που αυξήθηκαν τα Airbnbs σε μια γειτονιά, υποδηλώνοντας ότι οι τουρίστες που έμεναν σε αυτά τα ενοικιαζόμενα δεν διαπράττουν ούτε εγκλήματα ούτε προσελκύουν εγκλήματα.

 

 
 

Για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της Airbnb, οι ερευνητές εξέτασαν τον συνολικό αριθμό των καταχωρίσεων σε γειτονιές ως τον βαθμό στον οποίο συγκεντρώθηκαν υπερβολικά σε συγκεκριμένα τετράγωνα της πόλης. Διαχώρισαν το «έγκλημα» σε τρεις κατηγορίες: κοινωνική αναταραχή, ιδιωτικές συγκρούσεις και δημόσια βία.

Η κοινωνική διαταραχή αναφέρεται σε παράπονα θορύβου, εξύβριση και μια γενική ταραχή που συχνά συνδέεται με τους τουρίστες.

Οι τουρίστες κατέφθασαν αλλά η φύση της Αθήνας είναι δυστυχώς απούσα

Η έρευνα υπέθεσε ότι ο μεγάλος αντίκτυπος που έχει η Airbnb σε αυτόν τον ορισμό του εγκλήματος μπορεί να οφείλεται στο ότι η κοινωνική αναταραχή εμφανίζεται συχνά κοντά σε μπαρ και εστιατόρια, τα οποία είναι γενικά στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε πιο προαστιακές ή κατοικημένες περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι καταχωρίσεις της Airbnb.

 

 
 

Η εργασία βασίζεται σε υπάρχουσες κοινωνιολογικές θεωρίες κοινωνικής οργάνωσης: στην ιδέα ότι μια κοινότητα ή γειτονιά που γνωρίζουν και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον καθιερώνει και επιβάλλει τους δικούς της κοινωνικούς κανόνες, μειώνοντας το έγκλημα.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό που κρύβεται πίσω από την αύξηση της βίας δεν είναι η παρουσία τουριστών ή επισκεπτών, αλλά η απουσία μακροχρόνιων κατοίκων που είναι ενσωματωμένοι στην κοινότητα.

πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved