Save Your Hood: Η ημέρα που ο εθελοντισμός απέδειξε οτι η δύναμη της αγάπης υπερνικά εμπόδια

Η ημέρα που ο εθελοντισμός απέδειξε οτι η δύναμη της αγάπης υπερνικά εμπόδια, δίχως να γνωρίζει όρια.

SAVEYOURHOOD2.jpg

Την Κυριακή, 17 Απριλίου, 122 εθελοντές του πανελλαδικού κινήματος Save Your Hood, της Tribe in Action, αλλά και συγγενών και φίλων του αείμνηστου Αντώνη Συκάρη βρέθηκαν για ένα θαυμάσιο σκοπό στην Σκεπαστή Βόρειας Εύβοιας.

Μέσα σε συνεχόμενη δυνατή βροχή και κρύο, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, περισσότερα από 150 ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν στην θέση των καμμένων, σε πυρόπληκτα κτήματα τοπικών παραγωγών, ενώ περίπου 1000 δέντρα (Ελιές, καρυδιές, συκιές, βερικοκιές κ.α) μοιράστηκαν στους υπόλοιπους παραγωγούς γεμίζοντας τους ελπίδα για ένα πιο πράσινο και καρποφόρο μέλλον.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ακούραστοι εθελοντές του Save Your Hood καθάρισαν και απομάκρυναν 1700 λίτρα σκουπιδιών γύρω από το γήπεδο της Σκεπαστής. αφήνοντας την περιοχή πιο καθαρή από ότι την βρήκαν.

Η κίνηση αυτή έγινε προς τιμήν του Αντώνη Συκάρη, με συμμετοχή της ίδιας της οικογένειας του, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη κατάνυξη και αισιοδοξία.

Η επιλογή των κατάλληλων πιστοποιημένων δέντρων έγινε από τους ίδιους τους παραγωγούς με διάθεση τους από την Tribe in Action.

Φυσικά οι οικοδεσπότες – παραγωγοί φίλεψαν τους “επισκέπτες” με τα υπέροχα προϊόντα τους, ενώ διέθεσαν ως γεύμα φασολάδα που μαγείρεψαν εκείνη τη στιγμή δημιουργώντας ένα ζεστό εορταστικό οικογενειακό κλίμα.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ στους Paul Ευμορφίδη και Σοφία Χονδρογιάννη για την πολύτιμη στήριξή τους αλλά και στα ΚΤΕΛ Ευβοίας που βοήθησαν στην μεταφορά των εθελοντών.

Ο Λόγος:

Κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα αγροδασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, με μόλις 40,000 να γλιτώνουν απο τον πύρινο όλεθρο.

Χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ρητινοκαλλιεργητές, έχασαν το αντικείμενο εργασίας τους, χάνοντας τις πηγές εισοδήματός τους.

Το περιβαλλοντικό κίνημα “Save Your Hood” είναι οι άνθρωποί του. Είναι οι πρωτοβουλίες τους προς την αλλαγή της νοοτροπίας μας και οι προσπάθειες τους επανασύνδεσης μας με τη φύση.

Λίγα λόγια για το Save Your Hood

Προκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό να ενώσει, να στεγάσει και να δώσει δύναμη στις ατομικές και ομαδικές προσπάθειες για μια καλύτερη γειτονιά σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2020. Μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους από την αρχή της, έχει ενεργοποιήσει πάνω από 46.000 πολίτες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 9.000.000 λίτρα σε 5000+ δράσεις σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και άλλες 10 χώρες.

Η νοοτροπία της αδιαφορίας έγινε η αφορμή για τον Βασίλη Σφακιανόπουλο να ξεκινήσει μια εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με κάποιους φίλους του, οπου την πρώτη μόλις φορά κατάφεραν να περισυλλέξουν 32 σακούλες με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια.

Η σκέψη έγινε δράση και η δράση ονομάστηκε «Save your hood»:

Σώσε την γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, σώσε το μέρος που ζεις και αγαπάς, μια ιδέα που ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα (Απρίλιος 2020) και η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 15 Νοεμβρίου. Η ανάγκη για αλλαγή έγινε κάτι παραπάνω από μια βόλτα. Η απόσταση μεταξύ "θέλω" και "πράττω" είναι πια μια αναπνοή.

Είναι μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης πολιτών που ολοένα να μεγαλώνει, ενώνοντας τους πολίτες αλλά και άλλες εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα με σκοπό να εξυγιάνουμε τις γειτονιές που αγαπάμε και να επανορθώσουμε την ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον.

Στρώσεις σκουπιδιών, κάθε λογής αντικείμενα, παιχνίδια, πλαστικά, χιλιάδες καλαμάκια έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, με δεκάδες εκπαιδευτικές δράσεις, δενδροφυτεύσεις, και άλλες πρωτοβουλίες να συμβαίνουν διαρκώς απο εθελοντές. Η ανάγκη όλων μας να είναι πιο καθαρά, πιο όμορφα, πιο υγιή τα μέρη που ζούμε μας ενώνει ώστε όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα και να δούμε τις γειτονιές μας να αλλάζουν προς το καλύτερο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved