Μπορείς να σπάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ αϋπνίας;

Αν νομίζεις ότι είναι βασανιστήριο να σε παίρνει ο ύπνος μια ώρα πριν ξυπνήσεις, διάβασε την ιστορία κάποιου που έμεινε ξάγρυπνος για 11 ολόκληρες μέρες.

O Randy Gardner ήταν ένα από αυτά τα παιδιά που έτρεχαν ανήσυχα στις εκθέσεις που παρουσίαζαν νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Αυτή άλλωστε ήταν και η δεκαετία του ‘60, πυρηνική ενέργεια, εξερεύνηση του διαστήματος, κλπ. Σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να κάνει το δικό του «επιστημονικό» πείραμα με στόχο να σπάσει το ρεκόρ αϋπνίας. Για να το σπάσει θα έπρεπε να μείνει ξύπνιος για 264 ώρες, δηλαδή για 11 μέρες, και το κατάφερε.

Για να το καταφέρει αυτό επιστράτευσε δύο φίλους του, τον Bruce McAllister και τον Joe Marciano. Αποστολή τους ήταν να κοιμούνται με βάρδιες και ο ξύπνιος να φροντίζει να κρατά ξύπνιο τον Randy. Οι πρώτες δύο μέρες του πειράματος ήταν εύκολες, το μόνο που είχε να κάνει ο Randy ήταν να αποφεύγει τα κρεβάτια και γενικά να ξαπλώνει και να κάθεται, αλλά την τρίτη μέρα…

 

 

Τότε άρχισαν τα δύσκολα με το πρώτο σύμπτωμα να είναι η ναυτία, ζαλάδες και τάση για εμετό. Ήταν πολύ δύσκολο να κρατηθεί στα πόδια του και η κούραση τον κυρίευε. Δύο ημέρες μετά έμαθαν για το πείραμά του από το πανεπιστήμιο του Stanford και ο καθηγητής William Dement ήρθε να το δει από κοντά και να τον βοηθήσει. Νοίκιασε ένα κάμπριο αυτοκίνητο και τον έκανε βόλτες στην πόλη για να τον χτυπήσει ο καθαρός αέρας και να «ξυπνήσει».

Κάπου εκεί άρχισαν και οι πιο σοβαρές παρενέργειες της αϋπνίας. Η απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης ήταν σε τέτοιο βαθμό που ο 17χρονος έμοιαζε με ηλικιωμένο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν μπορούσε να κάνει απλές μαθηματικές πράξεις, είχε χάσει εντελώς την αίσθηση του χρόνου και δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσες μέρες ήταν άυπνος.

 

 

Τελικά στις 2:00 το πρωί της 8ης Ιανουαρίου του 1964, o Randy Gardner συμπλήρωσε 264 ώρες χωρίς ύπνο και έσπασε το ρεκόρ αϋπνίας. Τότε κοιμήθηκε για 14 συνεχόμενες ώρες, όταν ξύπνησε είχε την ελαφρά κούραση κάποιου που δεν είχε κοιμηθεί αρκετά, όμως σύντομα μπήκε και πάλι στη ρουτίνα του ύπνου του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. 

Το πείραμά του εξασφάλισε στον ίδιο και τους φίλους το πρώτο βραβείο στο 10o Science Fair του San Diego και μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Σήμερα ο Randy Gardner είναι 76 ετών και στο παρελθόν βρέθηκε αντιμέτωπος αρκετές φορές με το πρόβλημα της αϋπνίας όμως δεν αποδείχτηκε ποτέ αν έφταιγε το πείραμά του γι’αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας ύπνος 8 ωρών κάθε μέρα είναι άκρως απαραίτητος για την υγεία μας.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved