Ο Johnny Lawrence είναι ο φίλος που κάθε άντρας θα ήθελε να έχει

Λίγα και καλά λόγια για τον sensei του Cobra Kai που τόσο αγαπήσαμε. 

Μας είπαν ψέματα οι ταινίες Karate Kid και τώρα το ξέρουμε καλά. Για ολόκληρα χρόνια μας έβαλε στη διαδικασία να στηρίξουμε το team Daniel-san, όταν η αλήθεια είναι πως ταχθήκαμε με το μέρος του πιτσιρικά, μόνο και μόνο επειδή είχαμε αδυναμία στον Mr. Miyagi. Έτσι είναι όμως αυτά. Μεγαλώνεις, έρχεται το Cobra Kai και μαθαίνεις την αλήθεια από την πρώτη κιόλας σεζόν. Ο H Johnny Lawrence, ο σένσεϊ της καρδιάς μας που αποφάσισε να ξανανοίξει την Cobra Kai, δεν υπήρξε απλά παρεξηγημένος αλλά θύμα. Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Αν ωστόσο μάθαμε κάτι και με το τέλος της τέταρτης σεζόν είναι αυτό. Ο Johnny δεν είναι μόνο ωραίος τύπος. Είναι ο κολλητός που θα θέλαμε να έχουμε.

 

Αρχικά θα περνούσες καλά στο Λύκειο

Τα καλά να λέγονται. Γιατί και παρέα θα έκανες και σκελετοί θα ντυνόσασταν και θα κάνατε και καράτε. Επειδή κιόλας ήταν και ομορφόπαιδο στα νιάτα του, θα ήταν πιο εύκολο να σου κάνει καμία κατάσταση με καμιά φίλη της Allie. Μια χαρά περνούσε ο Johnny. Mε τις μηχανές, με τα ποτά, με τα πάρτι στην παραλία. Και ναι αν εμφανιζόταν κανένας φλώρος από το Νιούαρκ και αποφάσισε ξαφνικά να την πέσει στο κορίτσι σου, τι ακριβώς θα έκανες; Θα του έλεγες «με γεια σου και να σας κεράσω και τα ποτά;». Στο πρώτο sucker punch που θα σου έριχνε -όπως εκείνο που του έριξε ο Daniel στην παραλία- θα τον είχες κάνει τουλούμι. Και μην ξεχνάμε ότι στο τέλος τον παραδέχτηκε τον Daniel και του έδωσε ο ίδιος το βραβείο. Χώρια ότι τελικά ο Miyagi του έσωσε και την ζωή.

 

 

Στο τέλος θα είχες σίγουρα έναν καλό φίλο

Ναι, το πρόβλημα του Johnny είναι πως κατά κύριο λόγο είναι κολλημένος στα 80s. Αλλά δεν το λες και απαραίτητα πρόβλημα αυτό. Θα ακούγατε τουλάχιστον πολύ ροκ, θα βλέπατε ξανά και ξανά τα Rocky και το Φονικό Όπλο και θα πίνατε μια χαρά τις μπίρες σας. Σήμερα θα λέγανε πως ο Johnny είναι σεξιστής με το political correctness με το οποίο μας έχουν πρήξει. Αηδίες. Ο Johnny, που προσπάθησαν να τον βγάλουν τραμπούκο, όχι μόνο δεν φέρθηκε ποτέ άσχημα σε καμία γυναίκα, αλλά αντιθέτως κατάφερε να ξαναφτιάξει και την ζωή του. Ήταν εκεί για τους μαθητές του και για όσους αποκαλεί φίλους και παρότι οι μέθοδοι του ήταν κάπως αμφισβητήσιμες, κανείς δεν είναι αμφισβητεί πως ήθελε το καλύτερο. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρειάστηκες την βοήθεια του Johnny και να μην είναι εκεί για να στη δώσει. Ό,τι κάνουν δηλαδή οι φίλοι.

 

 

 

Και σαν δάσκαλος;

Υπάρχουν εκείνοι που μπαίνουν στην διαδικασία να αναρωτιούνται ακόμη το αν ο Johnny ξέρει καλύτερο ή όχι καράτε από τον Daniel. Παρότι αυτό βρίσκει μία απάντηση στην τελευταία σεζόν, έχει τόση σημασία; Ο Johnny ξέρει καράτε. Αυτό είναι σίγουρο. Ακόμη και ένας δάσκαλος μπορεί να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτό και εκείνος είχε να πάρει πολλά από τις Miyagi-Do τεχνικές. Όμως δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν παλιό σου δάσκαλο. Το γεγονός ότι ο Johnny κατάφερε να ξεφύγει από την μέχρι τότε κουλτούρα της Cobra Kai και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η σχολή, είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό και να διδάξεις τις ίδιες τις κινήσεις. Αν μη τι άλλο, δείχνει το ποιόν του Johnny σαν άνθρωπο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Johnny Lawrence δεν έχει απλά τον σεβασμό μας σαν σένσεϊ, αλλά και σαν άνθρωπος. Είναι εκείνος ο κολλητός που θα θέλαμε να έχουμε και που, όταν η ανάγκη το φέρει, θα είναι εκεί για τους φίλους του. Όπως και τον είδαμε να κάνει και σε εκείνο το pool bar. Και οι άντρες που δεν γυρίζουν την πλάτη, σπανίζουν στις μέρες μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved