Καταδικασμένος δολοφόνος λύνει πανάρχαιο μαθηματικό πρόβλημα

Μέσα στη φυλακή βρήκε την ελευθερία στα ανώτερα μαθηματικά.

Ο Christopher Havens αυτή τη στιγμή εκτίει το 9ο έτος μιας 25ετούς ποινής κάθειρξης. Δεν πρόλαβε καν να τελειώσει το σχολείο όταν έγινε τοξικοεξαρτημένος ξεκινώντας το καθοδικό του σπιράλ στην εγκληματικότητα. Σαν δημιουργική απασχόληση μέσα στη φυλακή βρήκε το μαγικό κόσμο των μαθηματικών. Αφού πρώτα απέκτησε βασικές γνώσεις, άρχισε να ασχολείται με πιο «βαριά» μαθηματικά.

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, ο άλλοτε εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες απόφοιτος δημοτικού, βρήκε το νόημα στα ανώτερα μαθηματικά τα οποία του γέννησαν μια ακόρεστη όρεξη για την επιστήμη αυτή. Προκειμένου να έχει συνεχή πρόσβαση σε βιβλία μαθηματικών παραδίδει και ο ίδιος μαθήματα στους συγκρατούμενούς του, στο πλαίσιο ενός είδους ανταποδοτικής εργασίας.

 

 

Η ενασχόλησή του του γέννησε γόνιμους προβληματισμούς τους οποίους αποφάσισε να μοιραστεί με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού “Annals of Mathematics”. Οι προβληματισμοί του Havens βρήκαν ευήκοα ώτα στη μαθηματική κοινότητα και κάπως έφτασαν μέχρι τον καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Umberto Cerutti. 

Η αλληλογραφία με τον μέντορα των μαθηματικών

O Cerutti σκέφτηκε να τεστάρει το ανήσυχο μυαλό του κρατούμενου με ένα άλυτο πρόβλημα μαθηματικών. Η απάντηση του Havens ήταν παντελώς αναπάντεχη.Απάντησε με ένα κομμάτι χαρτί μήκους που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, σαν πάπυρος δηλαδή με μια εξίσωση η οποία έδινε λύση το άλυτο μέχρι τότε πρόβλημα.

Αυτό που το έκανε ακόμα πιο εντυπωσιακό, πέρα από την ελλιπή του μόρφωση, ήταν ότι χρησιμοποίησε μόνο στυλό και χαρτί για να το λύσει χωρίς καμία πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

 

Το πρόβλημα αφορούσε μια θεωρία αριθμών γύρω από τα  συνεχόμενα κλάσματα. Τα συνεχόμενα κλάσματα είναι αυτά που έχουν ένα μικτό κλάσμα στη θέση του παρονομαστή. Αυτή η δομή δίνει μια συνέχεια η οποία τείνει προς το άπειρο καθώς ενώνει τα κλάσματα αυτά. 

Ένας κατάδικος θα κάνει τον κόσμο μας ασφαλέστερο

Φυσικά τα συνεχόμενα κλάσματα δεν έχουν εφαρμογή στα απλά μαθηματικά, όμως είναι πολύ σημαντικά σε εφαρμογές κρυπτογράφησης. Η ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών και οι στρατιωτικές επικοινωνίες βασίζονται πάρα πολύ σε αυτά και κάθε νέα ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική.

 

 

Η λύση που έδωσε ο Havens έθεσε νέους κανόνες στα συνεχόμενα κλάσματα και στην προσέγγιση μεγάλων αριθμών. Σαν κερασάκι στην τούρτα, η επίλυση του προβλήματος του χάρισε και την πρώτη του επιστημονική δημοσίευση, την οποία συνυπογράφει με τον Cerutti, καθόλου άσχημα για κάποιον που δεν τελείωσε το σχολείο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved