Έρευνα: Οι πολλές τηγανητές πατάτες φέρνουν ημικρανίες

Κι εμείς νομίζαμε ότι αυτό το παθαίνεις από το σύνδρομο στέρησης τηγανητής πατάτας

Σε περίπτωση που υποφέρεις από χρόνιες ημικρανίες, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς μήπως τρως πολλά τηγανιτά. Σύμφωνα με άρθρο στους NYT, 35 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από επίμονες και χρόνιες ημικρανίες και οι περισσότεροι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35-45. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται πως το 25%-36% των Αμερικανών καταναλώνει τηγανητό junk food σε καθημερινή βάση.

 

 

Τροφές όπως τα πατατάκια, οι τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο κλπ είναι στην ομάδα που αναφέρονται ως οι τροφές με Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Βασικό τους κοινό γνώρισμα είναι το ότι τηγανίζονται σε φυτικά έλαια. Τα Ωμέγα 6 δεν είναι από τη φύση τους κακά. Περιλαμβάνονται σε πολύ θρεπτικές τροφές όπως οι ξηροί καρποί και τα αυγά, όμως το πρόβλημα είναι ότι τα τηγανητά έχουν μεγάλη συγκέντρωση και οι Αμερικανοί τρώνε πολλά από αυτά.

 

 

Παράλληλα έτσι όπως διαμορφώνεται η διατροφή τους εξοβελίζονται τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι και απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι μέχρι τώρα έρευνες και συμβουλές γύρω από τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους κινούνται γύρω από τον ύπνο, το στρες και την ενυδάτωση του οργανισμού. Τώρα με την έρευνα του ΝΙΗ ήρθε να προσμετρηθεί και η διατροφή στους παράγοντες.

 

 

Αναλύοντας τα δεδομένα από τρεις ομάδες εθελοντών αποδείχτηκε ότι όσοι αντικατέστησαν τις τροφές που έχουν Ωμέγα 6 λιπαρά με Ωμέγα 3 είδαν δραματική μείωση στη συχνότητα των ημικρανιών τους. Ακόμα και στα περιστατικά ημικρανιών καταγράφηκε μείωση της διάρκειας των επεισοδίων κατά 30%-40%. 

 

Το αποτέλεσμα της έρευνας έρχεται να επιβεβαιώσει το γενικό αίσθημα δυσφορίας που έχει κάποιος όταν τρώει πολλά λιπαρά και τηγανητά. Ακόμα και όσοι δεν έχουν προβλήματα με ημικρανίες δέχονται άλλα μηνύματα που τους λένε ότι το σώμα τους υποφέρει κατά την επεξεργασία και την πέψη τους. 

Από τη στιγμή που δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας δεν χρειάζεται να κόψει κανείς μαχαίρι τα τηγανητά. Η μείωση των ημικρανιών και άλλων αισθημάτων δυσφορίας μπορεί να επιτευχθεί και με τη μείωση της κατανάλωσής τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved