Θα ζήσουμε την εποχή των ιδιωτικών αεροπλάνων;

Με τη συντριπτική πλειοψηφία του αεροπορικού στόλου καθηλωμένο, τα ιδιωτικά jet γνώρισαν μέρες δόξας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μόδα δεν φαίνεται να περνάει γρήγορα.

Ό,τι είναι ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα για τα αυτοκίνητα, ήταν και για τους αιθέρες η πανδημία. Με κλειστά τα σύνορα, χωρίς τουρισμό και ό,τι άλλο περιοριστικό μέτρο έφεραν τα διαδοχικά lockdown, οι αεροπορικές εταιρίες έζησαν την πιο δύσκολη περίοδο όλων των εποχών.

Όμως ένα μικρό κομμάτι της αεροπορικής αγοράς αντιστάθηκε και μάλιστα άνθισε, αυτό των ιδιωτικών αεροπλάνων. Για όσους οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν πάγωσαν λόγω πανδημίας, ήταν μία λύση μονόδρομος και τώρα βλέπουν ότι θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει αυτή τη λύση και χωρίς την ανάγκη που έφερε η πανδημία.

 

 

Από υγειονομικής πλευράς, με δεδομένο ότι τίποτα δεν θα γίνει άμεσα όπως πριν, μια ιδιωτική πτήση charter φέρνει τους επιβάτες της περίπου 20 επαφές με άλλους ανθρώπους. Μια κανονική εμπορική πτήση πάνω από 700 μεταξύ του αεροδρομίου αναχώρησης και του αεροδρομίου άφιξης. Στην περίπτωση ενός ιδιωτικού αεροπλάνου ή ελικοπτέρου, οι επαφές αν μπορούν ακόμα και να μηδενιστούν.

 

 

Ιδιωτικό αεροπλάνο δεν σημαίνει και ιδιόκτητο αναγκαστικά. Οι ιδιωτικές πτήσεις charter είναι η καλύτερη εναλλακτική και προσφέρουν ευελιξία που δεν έχουν οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Ειδικά στις περιπτώσεις που μπορεί να απαιτείται πτήση transit και διαδοχικές πτήσεις, μπορεί να αποδειχθεί και πιο οικονομικός τρόπος ταξιδιού και ταυτόχρονα να παρέχει ένα σημαντικό ποσοστό των πολυτελών υπηρεσιών ενός ιδιωτικού jet.

 

 

Η σταδιακή επαναφορά των αεροπορικών διαδρομών δεν θα αντικαταστήσει και τόσο άμεσα όσο νομίζουμε τις ιδιωτικές πτήσεις. To lockdown έφερε πίσω πολλές δουλειές σε παγκόσμιο επίπεδο και τα zoom meetings ήταν μια προσωρινή λύση ανάγκης. Η ανάγκη για διαπραγματεύσεις, συμφωνίες και ανταλλαγής ιδεών με φυσική παρουσία είναι πιο έντονη από ποτέ. Τα επαγγελματικά ταξίδια θα αυξηθούν κατακόρυφα στο άμεσο προσεχές διάστημα και είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη από τις αεροπορικές εταιρίες. 

 

 

Σε λίγο καιρό είναι πολύ πιθανό η χρήση charter να γίνει μια υπηρεσία ακόμα πιο λαϊκής κατανάλωσης. Οι online εφαρμογές θα επιτρέψουν στους επιβάτες να κλείνουν μαζί ένα αεροπλάνο για τον προορισμό που τους βολεύει στα πρότυπα του carpooling. Μπορεί να μην σερβίρουν σαμπάνια σε αυτές τις πτήσεις, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο άνετες. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved