SpaceX: Το Starship απογειώθηκε και προσγειώθηκε με επιτυχία

Ένα ακόμα μικρό, αλλά αποφασιστικό βήμα για το πρωτότυπο SN15 για την κατάκτηση του διαστήματος.

Μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες απογείωσης και ελεγχόμενης προσγείωσης το Starship κατάφερε μετά την απογείωσή του και την επιτυχή παραμονή σε μεγάλο υψόμετρο, να επιστρέψει στη βάση της SpaceX στο Τέξας με ασφάλεια.

Η μεγάλη σημασία της επιτυχούς προσγείωσης πηγάζει από το γεγονός ότι το Starship έχει επιλεγεί από τη NASA ως το όχημα με το οποίο θα πραγματοποιηθεί και πάλι επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μετά από δεκαετίες.

 

 

Αν και οι αποστολές στη Σελήνη είναι μόνο ένα μικρό μέρος των αποστολών που αναμένεται να αναλάβει το Starship. Σύντομα θα αντικαταστήσει τους πυραύλους Falcon της SpaceX, οι οποίοι πραγματοποιούν τις μέχρι τώρα αποστολές της Spacex και της NASA. 

O επικεφαλής της SpaceX, Elon Musk, πιστεύει πως ο ύψους 50 μέτρων πύραυλος έχει τόσο μεγάλη διαφορά στη εξέλιξη, που μπορεί να είναι ακόμα και το όχημα που θα στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη. Το πρώτο βήμα γι’αυτό το ταξίδι ήταν η δοκιμή της περασμένης Τετάρτης.

 

 

Ο Starship SN15 με την απογείωσή του έφτασε πολύ γρήγορα σε ένα υψόμετρο που άγγιξε τα 10 χλμ. Στη συνέχεια οι τρεις κινητήρες «έσβησαν» και ξεκίνησε η επιστροφή. Για την επιστροφή στη Γη χρησιμοποιήθηκαν τα χαρακτηριστικά μεγάλα πτερύγια που διαθέτει ο πύραυλος. Τα πτερύγια αυτά, εκτός από την ασφαλή είσοδο του πυραύλου στην ατμόσφαιρα, του δίνουν τη δυνατότητα να τεθεί και πάλι σε κάθετη θέση στην τελική φάση της προσγείωσης, όπως ακριβώς και όταν απογειώθηκε.  

Αυτή ήταν και η δυσκολία των 4 προηγούμενων πρωτότυπων Starship, αφού καταστράφηκαν κατά την απόπειρα επιτυχούς προσγείωσης. Τα επόμενα στάδια στην εξέλιξη του Starship περιλαμβάνουν την ενίσχυση της προωθητικής ισχύος μέχρι αυτή να φτάσει τα 70 MNt, περίπου τη διπλάσια από αυτή που διέθετε ο πύραυλος Apollo Saturn 5 που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved