Γιατί τα παραδοσιακά κεριά είναι πιο υγιεινά

Δυστυχώς στο βωμό του κόστους αγοράζουμε πολλά κεριά και λαμπάδες με επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

Τα παλιά καλά χρόνια όλα τα κεριά και οι λαμπάδες φτιάχνονταν από φυσικό κερί μέλισσας ή μελισσοκέρι. Εκτός από την παράδοση την κατασκευή τους από αυτό το υλικό επέβαλαν και θρησκευτικοί λόγοι. Υπήρχε η πίστη ότι οι μέλισσες έλκουν την καταγωγή τους από τον παράδεισο συνεπώς ότι παράγουν είναι ευλογημένο. 

Δυστυχώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας των πετρελαιοειδών παραμέρησε αρκετά το κερί της μέλισσας από την κηροπλαστική. Η παραφίνη που το αντικατέστησε είναι σημαντικά πιο φτηνό και εύχρηστο, όμως δεν είναι και η καλύτερη εναλλακτική για το αναπνευστικό μας. 

Έχει αποδειχθεί ότι η καύση της παραφίνης εκλύει μεταξύ άλλων τοξικές ουσίες όπως το τολουόλιο. Η έκλυση αυτών των αερίων δεν είναι και τόσο επικίνδυνη όταν γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά όταν γίνεται σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά.

Συνεπώς αν συνηθίζεις να ανάβεις κεριά στο σπίτι, καλό θα ήταν να κοιτάξεις τη σύστασή τους. Εκτός από τα παραδοσιακά κεριά από μελισσοκέρι, τα οποία είναι εξαιρετικά για πασχαλινή λαμπάδα, υπάρχουν και άλλα υλικά κηροποιίας. Μιλάμε φυσικά για τα φυτικής κατασκευής κεριά από σόγια ή άλλα έλαια τα οποία εκτός από το γεγονός ότι δεν εκλύουν τοξικά αέρια, είναι και βιοδιασπώμενα, άρα πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved