Κάποιες χιονοθύελλες δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο πλανήτης

Μερικές από τις χειρότερες χιονοπτώσεις που κάνουν την «Μπάρμπαρα» να τρέμει.

Θα μπορούσες να πεις ότι ο Stanley Kubrick θα ζήλευε τις τελευταίες μέρες για τις βάλει φόντο για τις ανατριχιαστικά ανεξέλεγκτες κρίσεις του Jack Torrance. Όχι ότι είχε κάτι να ζηλέψει, βέβαια, αφού εκεί στην Αμερική τα πήγαιναν ανέκαθεν πολύ καλά με τις χιονοπτώσεις. Πόσο μάλλον στο Mount Hood περί τα 3.000 μέτρα ψηλά στη Βόρεια πλευρά του Oregon. Βασικά, εμείς ζηλεύουμε και, επειδή ημέρες σαν τη σημερινή δεν έρχονται συχνά στη χώρα μας αν δε μένεις στα βουνά, το ζούμε όπως ο Ian McDiarmid όταν έγινε ο Αυτοκράτορας στο Episode III των Star Wars.

Φυσικά, στα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη, η γνώση τέτοιων καταστάσεων είναι βαθιά. Έχουν βιώσει πολλές τρομακτικές επελάσεις του χιονιά ανά τα χρόνια της ζωής τους με τεράστιες απώλειες. Οπότε, με συνοπτικές διαδικασίες, βρήκαμε μερικές που μας έκαναν να χάσουμε τα λόγια μας.

 

 

1993 – Στα 2/3 της Αμερικής / «The Storm of the Century»

Με σημείο μηδέν τον Κόλπο του Μεξικό, τον Μάρτιο του 1993 ξεκίνησε μία τρομερή σειρά καιρικών φαινομένων. Οι καταιγίδες βρήκαν το ψυχρό κλίμα της Αμερικής και μετατράπηκαν σε χιονοθύελλες που σάρωσαν όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία έσπασε πολλά καιρικά ρεκόρ και οι ζημιές κόστισαν συνολικά τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μισός πληθυσμός της Αμερικής πλήγηκε, αφήνοντας πίσω 270 νεκρούς.

 



1977 –
Buffalo, Νέα Υόρκη

 Αν και παραδοσιακά το Buffalo δεν έχει τόσο χιόνι όσο άλλες περιοχές της Αμερικής, το 1977 έκανε ρεκόρ, φτάνοντας τα 5,06 μέτρα. Για 12 ώρες η ορατότητα χάθηκε, οι άνεμοι έφτασαν τα 70 μίλια την ώρα και η θερμοκρασία κατέβηκε στους -51 βαθμούς Κελσίου. Η ταχύτητα ήταν τέτοια που οι οδηγοί αποκλείονταν στους δρόμους.

 

 

1972 – Iran, Azerbaijan

Η θύελλα του 1972 ανήκει στα γεγονότα που σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσει ένας άνθρωπος που ζούσε τότε στο Iran. Η θύελλα διήρκησε 5 μέρες και το χιόνι έφτασε τα 8 μέτρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποκλειστούν από νερό και φαγητό. 4.000 άνθρωποι νεκροί στο Ιράν και το χωριό Sheklab έμεινε χωρίς ούτε έναν κάτοικο -από τους 100- εν ζωή.

 

 

1950 – Ανατολική Αμερική / «Great Appalachian Storm»

Το New Hampshire γνώρισε ανέμους που άγγιζαν τα 110 μίλια την ώρα. Η Pennsylvania και η Δυτική Virginia βίωσαν σοβαρές καταστάσεις χιονοθύελλας. Η πόλη του Coburn έφτασε 1,56 μέτρα χιόνι. Και το σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών ήταν πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά.

 

 

1947 – Νέα Υόρκη

Τον Δεκέμβριο του 1947, η Νέα Υόρκη σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με το χιόνι να πέφτει με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Σε λιγότερο από 24 ώρες, έφτασε 66 εκατοστά και ο αέρας ήταν τόσο γεμάτος από χιονονιφάδες που μέσα σε λίγες ώρες δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Οι σωροί των εκχιονιστικών δημιούργησαν τεράστιους όγκους, μέρος των οποίων πετάχτηκε στο ζεστό νερό των υπονόμων που κατέληγε στα ποτάμια.

 

 

1922 – Washington / «Knickerbocker Storm»

Η χιονοθύελλα του 1922 ονομάστηκε Knickerbocker Storm για έναν πολύ δυστυχή λόγο. Μία εβδομάδα πριν, η πόλη της Washington DC είχε πληγεί από μία άλλη θύελλα, με τους κατοίκους να έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα, όμως, αποφάσισαν το βράδυ να πάνε σινεμά. Ωραίο και ρομαντικό θα παρέμενε ως σκεπτικό, αν δεν κατέρρεε η σκεπή του Knickerbocker Theatre από το βάρος του χιονιού και δεν καταπλάκωνε τους θεατές. 98 θύματα, 133 τραυματισμένοι.

 

 

1888 – Βόρεια Αμερική / «Schoolchildren’s Blizzard»

Στις 12 Ιανουαρίου του 1888, μία θύελλα που ήρθε χωρίς προειδοποίηση σάρωσε τις περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Ήταν ένα απόγευμα Πέμπτης, όταν ξαφνικά μέσα σε μερικές ώρες Αρκτικός αέρας από τον Καναδά έκανε τη θερμοκρασία στα Ανατολικά να πέσει 40 υπό το μηδέν. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά που προσπαθούσαν να γυρίσουν από το σχολείο σε αγροτικές περιοχές και ενήλικες που δούλευαν σε φάρμες.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved