Γιατί το σάλιο είναι ο αφανής ήρωας του σώματός σου

Μαζί με το αίμα είναι τα πιο πολύτιμα ζωτικά υγρά κι αν για τον ρόλο του αίματος ξέρουμε αρκετά, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και το σάλιο.

Το στόμα μας είναι ίσως η κυριότερη πύλη εισόδου του οργανισμού μας και χωρίς την προστασία που παρέχει το σάλιο δεν θα ήταν δυνατή η επιβίωσή μας. Το σάλιο είναι ένα πολυεργαλείο που μας προτατέυει με πολλούε και διάφορους τρόπους. Αρχικά η σύστασή του είναι κατά 98% νερό και το υπόλοιπο 2% είναι αντιβακτηριακές ενώσεις, ηλεκτρολύτες, αντιοξειδωτικές ουσίες, πρωτεΐνες και άλλα πολλά. Αυτό το 2% προστατεύει το στόμα σου από μολύνσεις. Επίσης φροντίζει τα δόντια επιδιορθώνοντας μικροφθορές στο σμάλτο και δρώντας ως καθαριστικό κατά της τερηδόνας.  Τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο βοηθούν στην εκκίνηση της πέψης η οποία ξεκινάει από το στόμα και γι’αυτό το σάλιο παράγεται με το μάσημα. 

Το στόμα σου παράγει κατά μέσο όρο από ένα έως δύο λίτρα σάλιου την ημέρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή του ίσως αποτελούν ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Μιλάμε για τη λεγόμενη ξηροστομία η οποία μπορεί να προκαλείται από κάποια φαρμακευτική αγωγή ή κάποια αφυδάτωση. Το άγχος επίσης έχει αποδειχθεί ότι ξεραίνει το στόμα  και γενικά είναι κάτι που επηρεάζεται άμεσα από την ψυχική διάθεση. 

Ένας εύκολος τρόπος για να προκαλέσουμε την παραγωγή περισσότερου σάλιου είναι το μάσημα τσίχλας ή καραμέλας αφού ή κίνηση των σιαγόνων την ενεργοποιεί. Δεν είναι μόνο η ποσότητα του σάλιου δείκτης της υγείας σου, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καθώς μία απλή ιατρική εξέταση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάποιο νόσημα ακόμα και για μερικά από τα πιο σοβαρά από αυτά. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved