Έτσι θα ζεστάνεις γρήγορα και αποτελεσματικά το σπίτι σου

Επειδή η προφανής επιλογή «άναψε τα καλοριφέρ» δεν είναι και τόσο προφανής πλέον.

Μπορεί να μην έχουμε πολύ «ευρωπαϊκό» κλίμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτούς τους δυο-τρεις μήνες που κάνει ένα κάποιο κρύο στην Ελλάδα θα πρέπει να το παίρνεις χαλαρά. Με τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης να έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό σε αδράνεια και αχρηστεία με αφορμή την οικονομική κρίση, στρεφόμαστε σε εναλλακτικές. Από τη μία εναλλακτικές μορφές θερμότητας και από την άλλη τρόποι περιορισμού του κρύου είναι αυτά που θα κρατήσεις όσο το δυνατόν ζεστό το σπίτι σου αυτό το δύσκολο διάστημα.

Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για αρχή είναι να μην αφήνεις το κρύο να μπαίνει μέσα στο σπίτι. Τσέκαρε για χαραμάδες και αρμούς σε πόρτες παράθυρα και κουφώματα. Μπορείς πολύ εύκολα και φτηνά να «σφραγίσεις» τα κενά με ειδική αυτοκόλλητη ταινία που θα βρεις σχεδόν παντού. Για τα κουφώματα με απώλειες πολύ καλή λύση από μόνη της ή συνδυαστική είναι και οι βαριές κουρτίνες. Μονώνουν καλύτερα τον χώρο και δημιουργούν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα και μόνο με την εμφάνισή τους. 

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς κλιματιστικό για θέρμανση και απόδοσή του είναι ανεπαρκής ίσως έφτασε η στιγμή για την συντήρησή του. Δες σε τι κατάσταση είναι αρχικά το φίλτρο σκόνης και καθάρισέ το. Για να βελτιστοποιήσεις την απόδοση του κλιματιστικού, σε περίπτωση που έχεις μόνο σε ένα δωμάτιο, κλείσε τις πόρτες των δωματίων που δεν χρησιμοποιούνται.

Μπορεί να μην μπορείς να κάνεις πολλά για να μειώσεις τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά για τη θερμοκρασία στην οποία εκτίθεσαι. Αν ντυθείς σωστά μέσα στο σπίτι κρυώνεις λιγότερο και ειδικά αν φοράς κάλτσες συνέχεια προφυλάσσεις τον εαυτό σου. Αντίστοιχα εκτός από τον εαυτό σου μπορείς να «ντύσεις» και τα κρύα έπιπλα με τα οποία έρχεσαι σε επαφή. Ριχτάρια, κουβέρτες και μαξιλάρια κάνουν πιο υποφερτή και άνετη την παραμονή σε δερμάτινα και ξύλινα έπιπλα. Το ίδιο αφορά και το πάτωμα ειδικά αν δεν είναι ξύλινο. Τα χαλιά δίνουν ένα πολύ πιο άνετο περπάτημα με τις κάλτσες στο σπίτι ενώ και αυτά ως μονωτικά εμποδίζουν τη φυγή της θερμότητας προς τον κάτω όροφο.

Το μαγείρεμα εκτός από δημιουργικότητα και οικονομία προσφέρει και ζεστασιά στο σπίτι. Μέρος της θερμότητας που εκπέμπει η κουζίνα από τον φούρνο και τα μάτια διαχέεται στον χώρο και ειδικά στην περίπτωση μιας ανοιχτής κουζίνας μπορεί να ζεστάνει πραγματικά μεγάλο τμήμα του σπιτιού. Εχθρός σου σε αυτό το κόλπο είναι ο απορροφητήρας, οποίος εκτός από ανεπιθύμητες μυρωδιές, αποβάλει και τον ζεστό αέρα από τον χώρο. Περιόρισε τη χρήση του στο απολύτως απαραίτητο και άναψε μερικά κεριά. Τα κεριά δεν έχουν σημαντική θερμαντική ιδιότητα, αλλά δημιουργούν την ψευδαίσθηση θαλπωρής και ζεστού περιβάλλοντος.

Ο ήλιος με δόντια είναι ίσως η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του χειμώνα σε μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια. Όσο είσαι σπίτι μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το τερτίπι του καιρού και να σηκώσεις τέντες και να ανοίξεις κουρτίνες. Οι ακτίνες του ήλιου που φτάνουν στο σπίτι μεταφέρουν θερμότητα και όχι μόνο αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία, αλλά καταπολεμούν και την ακόμα χειρότερη υγρασία. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved