Ο Covid-19 προκαλεί και τριχόπτωση

Δεν είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κορονοϊό, αλλά έχει να κάνει με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του.

Όλο και περισσότεροι πρώην πάσχοντες από κορονοϊό βλέπουν περισσότερες τρίχες στο μαξιλάρι και τη χτένα τους, από ότι συνήθως. Μέχρι τώρα ξέραμε για την απώλεια της γεύσης και της όσφρησης για τις περιπτώσεις που κάποιος περνούσε τον κορονοϊό ελαφρά, αλλά και για τις πιο επώδυνες συνέπειες για όσους το περνούσαν βαριά, με κόπωση και δύσπνοια να πρωταγωνιστούν. Έχουμε διαβάσει επίσης για προβλήματα υγείας που παραμένουν για μήνες μετά τη ίαση, με κίνδυνο κάποια από αυτά να εξελιχθούν σε χρόνια. Η τριχόπτωση που παρατηρείται σε πολλούς δεν οφείλεται στη δράση του ιού αυτού καθαυτού, αλλά στις παράπλευρες συνέπειές του.

 

Η πανδημία αφήνει και ψυχικά σημάδια στην ανθρωπότητα, τόσο σε αυτούς που νοσούν, όσο και σε όσους μένουν υγιείς. Ο φόβος για το άγνωστο και το γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα στρεσογόνοι παράγοντες και αυτό φαίνεται στα μαλλιά μας. Η τελογενής τριχόπτωση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε περιόδους παρατεταμενου στρες. Η καθημερινή απώλεια τριχών είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό όμως αυτό επιταχύνεται από το στρες καθώς μειώνεται ο χρόνος παραμονής της τρίχας στο κεφάλι. Επίσης εκτός από τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί και/ή λέπτυνση της τρίχας.  Όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις τελογενούς τριχόπτωσης αυτή δεν είναι μόνιμη και μετά από λίγους μήνες το τριχωτό της κεφαλής επανέρχεται στη φυσιολογική του πυκνότητα. Κίνδυνος υπάρχει κυρίως για τους άνδρες που έχουν έτσι κι αλλιώς τάση για αλωπεκία καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να την επιταχύνει και τα αποτελέσματά της να καταστούν μόνιμα.

 

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι μια απλή κοσμητική παρενέργεια, ειδικά αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας θανατηφόρας πανδημίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το παίρνεις αψήφιστα. Πλην των στρεσογόνων, παραγόντων η τελογενής τριχόπτωση συνδέεται και με άλλες παθήσεις και πολλές φορές λειτουργεί σαν δείκτης για να σου πει το σώμα σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν παρατηρήσεις κι εσύ εκτεταμένη τριχόπτωση στο χτένισμα ή στο σκούπισμα των μαλλιών μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου για να σε κατευθύνει. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved