Ξέρεις πόση ώρα κάνει το φαγητό από το στόμα μέχρι το στομάχι σου;

Επίσης θα εκπλαγείς από το σημείο στο οποίο ξεκινάει η πέψη. 

Με το που βάλεις κάτι στο στόμα σου και μέχρι να φτάσει στο στομάχι, περνάει πρώτα από τον φάρυγγα και μετά από τον οισοφάγο. Ο οισοφάγος είναι ένας μυϊκός σωλήνας, που συστέλλεται και διαστέλλεται ώστε να μεταφέρει την τροφή από τον φάρυγγα στο στομάχι. Αυτή η διαδρομή χρειάζεται περίπου 8 δευτερόλεπτα Εκεί που βρίσκεται η σύνδεσή του με το στομάχι έχει έναν σφιγκτήρα σαν μονόδρομη βαλβίδα, η οποία σφραγίζει αμέσως μετά το πέρασμα της τροφής για να αποφευχθεί η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών.

 

Η πέψη της τροφής όμως έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από το στόμα. Εκεί με το μάσημα κόβεται σε μικρά κομμάτια, για να γίνουν πιο εύπεπτα, και με τη βοήθεια του σάλιου αρχίζει η διαδικασία διάσπασής της. Η περεταίρω διάσπασή  γίνεται από οξέα και ισχυρά ένζυμα και αποκτά τελείως υγρή μορφή.

 

Τέλος η πέψη της τροφής γίνεται στο λεπτό έντερο, με τη βοήθεια του συκωτιού, του παγκρέατος και της χοληδόχου κύστεως, και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Από εκείνο το σημείο και μετά ο οργανισμός συγκρατεί τα όποια θρεπτικά συστατικά, ενώ για τα υπόλοιπα ξεκινάει η διαδικασία της αποβολής τους μέσω του παχέος εντέρου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved