Τελικά είναι επικίνδυνα τα μελάνια των τατουάζ;

Είναι δύσκολο να μην έχει έστω ένα τατουάζ όποιος είναι κάτω των 35 σήμερα και η ασφάλειά τους μάλλον σε αφορά.

Μπορεί το κοινωνικό στίγμα όσων φέρουν πλέον τατουάζ να έχει εξαλειφθεί πλήρως, αφού πλέον δεν είναι μία ακόμα συνήθεια των φυλακισμένων και των ναυτικών. Οι ανησυχίες όμως για την επικινδυνότητά τους παραμένουν. Και δεν μιλάμε μόνο για τις συνθήκες υγιεινής κάτω από τις οποίες «χτυπιούνται» αλλά κυρίως για το τι περιέχουν τα μελάνια. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, 13 από τα 21 μελάνια που εξετάστηκαν και χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες.

 

Η έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι το μπλε και το πράσινο μελάνι περιέχουν, για παράδειγμα, κοβάλτιο, το κόκκινο υδράργυρο και το μαύρο βενζοπυρένιο, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος στα ζώα. Ανάμεσα στα επικίνδυνα μέταλλα που έχουν ανιχνευθεί σε μελάνια τατουάζ είναι ο μόλυβδος, το αντιμόνιο, το κάδμιο, το βηρύλλιο και το αρσενικό.Επιπλέον, πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις και υδρογονάνθρακες. Οι φθαλικές ενώσεις, που περιέχονται επίσης σε πολλά καλλυντικά προϊόντα τα οποία θεωρούνται μη ασφαλή, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα.

προκειμένου να προληφθούν οι βλαβερές συνέπειες που προκαλούν οι προ-οξειδωτικές χρωστικές ενώσεις τις οποίες περιέχουν τα τατουάζ, είναι αναγκαία η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι το κόκκινο κρασί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ακατέργαστα δημητριακά, η αγκινάρες, τα σπαράγγια και οι ξηροί καρποί όπως φουντούκια, φιστίκια και αμύγδαλα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved