Η χώρα που διέγραψε μία ημέρα από το ημερολόγιο της

Μία αλλαγή που βελτίωσε την κατάσταση για τους κατοίκους.

Μπορεί εμείς να έχουμε συνηθίσει να αλλάζουμε τα ρολόγια κάθε Οκτώβρη και Μάρτη, αλλά παρότι η αλλαγή ώρας είναι για κάποιους μια ρουτίνα, υπήρξε και ένα κράτος το οποίο αναγκάστηκε να κάνει κάτι παραπάνω προς όφελος της οικονομίας και του εμπορίου. Να διαγράψει από το ημερολόγιο μία ολόκληρη ημέρα.

Το 2011 και μετά από 119 ολόκληρα χρόνια, το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με τη νήσο να είναι το ανατολικότερο μέρος στον πλανήτη -και οι πρώτοι που είδαν την αυγή της νέας χιλιετίας- αποφάσισαν να περάσουν στην δυτική ζώνη ώρας έτσι ώστε να υπάρχει συστηματικότερη συνεννόηση με τις αρχές και το εμπόριο της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Έτσι, αυτό που έκαναν την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου του 2011, ήταν να περάσουν κατευθείαν στις 31 Δεκεμβρίου και να χάσουν μία ολόκληρη ημέρα. Πλέον η Σαμόα, από εκεί που βρισκόταν στην ζώνη ώρας UTC -11, έχει περάσει επίσημα στην UTC +13.

samoa3

Aν το σκεφτείς, όταν εκεί είναι Παρασκευή στη Νέα Ζηλανδία είναι Σάββατο. Οπότε αν κρίνει κανείς τα λιγοστά χιλιόμετρα που τους χωρίζουν, το να μπουν στην ίδια ζώνη ώρας δεν ήταν και η χειρότερη ιδέα…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved