H ψυχρή γοητεία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

Τα κτίρια στη Ρωσία που κληρονομήθηκαν από την ΕΣΣΔ γκρεμίζονται, μένουν παρατημένα και πλέον θυμίζουν περισσότερο δυστοπικό σκηνικό ταινίας, όμως παραμένουν ζωντανά.

Η σοβιετική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από μεγάλα μονολιθικά κομμάτια εμφανούς μπετόν, χρηστικότητα εις βάρος της περιττής διακόσμησης, μεγάλες διαστάσεις και υποταγή στο πολιτικό μήνυμα. Λόγω καθεστώτος ήταν ίσως το πιο ανθεκτικό στον χρόνο και τις επικρίσεις μοντερνιστικό είδος αρχιτεκτονικής. Η έκταση και το πλήθος δειγμάτων της επιτρέπει σε πολλά από να σώζονται ακόμα 30 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Τα περισσότερα από όσα σώζονται είναι οικιστικά projects, που είναι και τα πιο λειτουργικά και χρήσιμα, με τα υπολοίπων χρήσεων ακίνητα να ακολουθούν. Ο φωτογράφος Arseniy Kotov έχει αφιερωθεί στην καταγραφή αυτής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί δύο λευκώματα και ετοιμάζει ένα τρίτο στο οποίο μπορεία να βοηθήσει κάποιος μέσω της πλατφορμας του kickstarter. Απολαύστε ένα δείγμα της δουλειάς του στο παρακάτω gallery.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved