Νομίζεις ότι ξέρεις σε πόσα λεπτά βράζει ένα αυγό;

Φαινομενικά απλή η απάντηση στο ερώτημα, αλλά δεν μπορούν να την απαντήσουν όλοι σωστά. 

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει την έκφραση «Αυτός/η ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να βράσει» ως σημάδι ακαματοσύνης; Μπορεί να είναι ίσως το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να μαγειρέψει κάποιος. Ίσως είναι και η πρώτη απόπειρα κάποιου που μέχρι εκείνη τη στιγμή οι μαγειρικές του ικανότητες εξαντλούνται στο σκρολάρισμα των food delivery apps. Η απάντηση σε αυτή την τόσο απλή γαστρονομική ερώτηση είναι λίγο πιο σύνθετη από όσο νομίζετε. 

 

 

Ας τα πάρουμε τα πράγμα από την αρχη. Πριν κάνεις ό,τιδήποτε βεβαιώσου πως το αυγό σου είναι φρέσκο. Το αν είναι φρέσκο είναι πολύ εύκολο να το καταλάβεις, απλά ρίχτο στο νερό στο οποίο πρόκειται να βράσει. Αν το αυγό βυθιστεί τότε είναι ολόφρεσκο και έτοιμο για το επόμενο βήμα, αν όμως επιπλεύσει, είναι μπαγιάτικο και πρέπει να πας στο super market για φρέσκα και σε περιμένουμε εδώ για τη συνέχεια. Βασική λεπτομέρεια πριν προχωρήσεις είναι η θερμοκρασία τόσο του αυγού όσο και του νερού και αμφότερες πρέπει να είναι δωματίου, ούτε βραστό νερό, ούτε το αυγό κατευθείαν από το ψυγείο. Βάζουμε λοιπόν το αυγό να βράσει σε άφθονο νερό για να μην κοπανάει στο σκεύος βρασμού και για τον ίδιο λόγο σε περίπτωση που βράζουμε περισσότερα να έχουν μια σχετική άνεση κινήσεων μέσα στην κατσαρόλα. Ιδανικά η θερμοκρασία του νερού πρέπει να ανεβαίνει σταδιακά και όχι απότομα, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό αν βιαζόμαστε.

Με το που αρχίσει το νερό να βράζει βγάζουμε το χρονόμετρο και μετράμε. Και επειδή το βραστό αυγό δεν είναι ένα, αλλά πολλά έχουμε όλους τους χρόνους για να φτιάξεις το αυγό των ονείρων σου. Το πάμε ανάποδα χρονικά και για ένα καλά σφιχτό αυγό θα χρειαστούν περίπου 11-12 λεπτά, προς Θεού, μην το αφήσεις παραπάνω εκτός κι αν θες να φτιάξεις ένα ωοειδές τρελομπαλάκι. Απο κει και κάτω ανάλογα με το πόσο «υγρό» θέλεις τον κρόκο σου μειώνεις τα λεπτά βρασμού. Στα 8-9 λεπτά ο κρόκος είναι μεν στεγνός, αλλά τρυφερός. Στα 6-7 λεπτά ο κρόκος έχει υγρά σημεία, το ασπράδι έχει πήξει και σύμφωνα με την κοινή γνώμη αυτό είναι το ιδανικό αυγό για μια δροσερή σαλάτα ή μια comfort σούπα ramen. To μελάτο που σου έδινε η μαμά σου να φας με το ζόρι στην αυγοθήκη είναι έτοιμο στα 5 λεπτά. Απο κει και κάτω δεν αξίζει να πούμε τι γίνεται γιατί μπορεί να βγει κάνα κοτοπουλάκι από μέσα. 

 

 

Όταν βράσει όσο θέλεις το αυγό σου το βγάζεις πολύ προσεκτικά και το ρίχνεις μέσα σε παγωμένο νερό ιδανικά ή το βάζεις κάτω από τη βρύση για ευκολία. Αυτό το θερμικό σοκ συστέλει το αυγό και σχηματίζεται ένα κενό μεταξύ ασπραδιού και τσοφλιού που κάνει πανεύκολο το καθάρισμα.

Τώρα όχι μόνο ξέρεις να απαντήσεις στον κάθε εξυπνάκια, αλλά να του δώσεις και μια πλήρη και αποστωμοτική απάντηση. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved