Πόσα πενταψήφια αντέχεις παππού;

Όταν ο παππούς σου αρχίζει να στέλνει μήνυμα για μετακίνηση στο νούμερο για τον αντικαπνιστικό, καταλαβαίνεις πως έχει αρχίσει το μπέρδεμα.

Δεν ξέρω αν τα έχετε βάλει κάτω αλλά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουμε πήξει στους αριθμούς. Ξεκινήσαμε με το ρουφιανονούμερο για τον αντικαπνιστικό, είχαμε ήδη ένα σωρό πενταψήφια από εταιρείες εξυπηρέτησης πελατών, έχουμε τώρα το νέο πενταψήφιο για τις μετακινήσεις ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί και ένα καινούργιο από το υπουργείο Υγείας για ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Και ναι, θα πούμε εξαρχής ότι πάλι καλά που υπάρχει πενταψήφιο για υποστήριξη και για να μπορούμε να κάνουμε τις μετακινήσεις μας χωρίς επιπλέον χαρτούρα, αλλά ας δούμε και μία αλήθεια: οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν χάσει την μπάλα. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, από εκεί που μετά κόπων έμαθαν να σχηματίζουν αριθμό για να πάρουν τηλέφωνο, πρέπει να μάθουν να στέλνουν SMS και -το χειρότερο- να ξεκινήσουν εκπαίδευση πάνω σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Βέβαια όλα αυτά είναι δύο φορές πολύ ωραία γιατί εκτός από την αμεσότητα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης θα έχεις και μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά ας δούμε λίγο τον αντίκτυπο.

 

Έχουμε τις μανάδες μας που έχουν μπερδευτεί. Στέλνουν μηνύματα για να μετακινηθούν στο αντικαπνιστικό νούμερο και απορούν γιατί δεν τους έρχεται απάντηση. Δεν μιλάμε καν για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. «Δηλαδή μπορώ να δω μέσα από το internet πόσα λεφτά έχει η σύνταξη;». Έχουν τρελαθεί οι άνθρωποι. Ξαφνικά πρέπει να αφήσουν ότι γνωρίζουν και να προσαρμοστούν. Και καλά όσοι έχουν παιδιά και εγγόνια. Όλοι οι υπόλοιποι λογικά θα έχουν κάψει φλάτζες. Θα είναι σαν να πρέπει να εξηγήσεις την οικονομική κρίση σε ένα λεμόνι. Που δεν φταίνε καθόλου και πολύ τους λυπούμαστε γιατί αν ήμασταν στην ηλικία τους, θα είχε ανατιναχτεί το κεφάλι μας από τα πενταψήφια.

Κάπου εκεί βρίσκεται η πραγματικότητα σήμερα. Πενταψήφια για τα πάντα. Αναγκαίο καλό, αλλά με παππούδες και γιαγιάδες που σε λίγο καιρό, θα μπερδευτούν τόσο πολύ που θα καλούν το τηλέφωνο των μετακινήσεων και θα στέλνουν μηνύματα στο 1145 για να βγουν έξω. Συνέβη πράγματι στη μάνα ενός συντάκτη μας και η γυναίκα πίστευε πως έχει χαλάσει και απορούσε πως θα βγει έξω. Θα γίνει χαμός, πανικός φαγωμάρα.

 

 

Ωστόσο υπάρχει και μία αλήθεια. Αυτό το πολύ θετικό μέτρο με τα πενταψήφια και την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών-ενεργειών-συναλλαγών, είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και με μία ομαλότητα, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Και όχι άμεσα και κοφτά. Βέβαια κανείς δεν φανταζόταν την πανδημία. Αυτό ωστόσο που πρέπει να γίνει, είναι να παραμείνουν αυτά τα μέτρα και μετά το πέρας της πανδημίας, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Όσο για τους παππούδες; Ας μείνουν για αρχή μακριά από τις ουρές της τράπεζας και βλέπουμε. Αλλιώς υπάρχει και ο Τσελίκας να τους βάλει στη θέση τους,



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved