Αυτό που θες να κάνεις δουλειά και δεν σου βγαίνει με τίποτα

Τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου όταν δεν μπορείς να αποδώσεις στο γραφείο.

Συμβαίνει και αυτό. Ειδικά σε ιστοσελίδες τέτοιου είδους, που δεν πρέπει απαραίτητα να μεταδώσουν ειδήσεις αλλά να γεννήσουν θέματα. Όταν μάλιστα αξιολογείς την δουλειά σου και  των συναδέλφων σου σε ένα σεβαστό επίπεδο, δεν θες να κάτσεις να γράψεις ό,τι να ‘ναι απλά για να πεις ότι έγραψες. Αλλά θα το ξαναπώ, υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Που ο καθένας από εμάς στον τομέα του, δεν είναι ότι βαριέται, δεν είναι ότι δεν θέλει να δουλέψει, είναι ότι όσο και να προσπαθήσει, η παραγωγή δεν σηκώνεται ούτε πόντο πιο πάνω από το μηδέν.

 

 

Στη δική μας την περίπτωση είναι τα κείμενα. Ονειρευόμαστε μία ημέρα όπου κάθε τι που θα γράψουμε θα αφήσει μία ωραία εμπειρία στον αναγνώστη, αλλά προφανώς στη δική μας δουλειά θεωρείται πολυτέλεια. Δεν είναι φυσικά πως δεν θα εργαστούμε καθόλου, αλλά δεν υπάρχει το περίφημο ''flow'' που έχει περιγράψει ο ψυχοθεραπευτής Mihaly Csikszentmihalyi και κατά το οποίο παράγουμε στο άκρο των δυνατοτήτων μας ενώ παράλληλα βιώνουμε την απόλυτη ευδαιμονία. Συμβαίνει, αλλά όχι πάντα. Το ίδιο φανταζόμαστε πως γίνεται με έναν μηχανικό, με έναν υπάλληλο γραφείου, ένα δάσκαλο ή ακόμη και με έναν ζωγράφο. Κάποιες ημέρες, τα πράγματα δεν γίνονται κατά παραγγελία.

 

 

Αυτό το πράγμα που αναφέρουμε ως βαρεμάρα μπορεί σύμφωνα για την επιστήμη να συμβαίνει για μύριους λόγους, αλλά μία καλή δικαιολογία για τους εργοδότες μας είναι πως αυτή η βαρεμάρα ισχύει γενικότερα σε κάθε τομέα την συγκεκριμένη ημέρα. Βαριόμαστε να κάνουμε οτιδήποτε το παραγωγικό και μόνο η σκέψη το να μπούμε σε αυτή την διαδικασία, μας κουράζει αφάνταστα. Δεν θέλουμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Αυτό το φαινόμενο που κάποιοι ονομάζουν overflow, έχει μόνο ένα στόχο: την αποφόρτιση ώστε να επανέλθεις σε φυσιολογικά πλαίσια. Δεν πρόκειται για υπερκόπωση, αλλά για ένα σύστημα αυτοματοποιημένης χαλάρωσης του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου (σ.σ.: το ονομάζουν ACC οι επιστήμονες), του τμήματος του εγκεφάλου που βρίσκεται ανάμεσα στα ημισφαίρια, καλύπτει το σημείου που ονομάζεται εγκεφαλικό στέλεχος και είναι υπεύθυνο για την δημιουργικότητά μας.

 

 

Προσοχή εδώ

Δημιουργικότητα δεν είναι μόνο η ικανότητα να γράψεις ή να ζωγραφίσεις ή να συνθέσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις μία διαδικασία ακόμη και αν αυτή είναι επιστημονική. Ο εγκέφαλός σου ουσιαστικά, έχει την ανάγκη να «κατεβάσει ρολά» και να ανασυνταχθεί, ώστε να μπορέσει να δώσει ερεθίσματα και να σε βάλει σε μία ροή παραγωγικής διαδικασίας. Αν αυτό στη συνέχεια γίνει ή όχι με την μεγαλύτερη δυνατή δημιουργικότητα, έχει να κάνει με τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

 

 

Οπότε μη νιώθεις άσχημα για κάθε φορά που σε πιάνει η βαρεμάρα και θες απλά να ατενίζεις το ταβάνι ή να κοιμηθείς. Δεν είναι έλλειψη δημιουργικότητας, δεν είναι ότι έχεις χάσει το φόρτε σου, ούτε φυσικά ότι ξαφνικά προέκυψες άχρηστος σε αυτό που κάνεις. Είναι η άμυνα του πιο περίπλοκου οργάνου του σώματος σου, που φροντίζει να δώσεις και πάλι στο άμεσο μέλλον το βέλτιστο των δυνατοτήτων σου.

Πάντως θα έπρεπε να μετράει για ρεπό…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved