My Choice: Γιατί είναι σημαντικό να μην βασίζεσαι στις εναλλακτικές

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως δεν υπάρχει τίποτα σοφότερο, από το να έχεις έτοιμη μία εναλλακτική, ένα plan b για κάθε περίσταση. 

Η ζωή άλλωστε, είναι ένα απρόβλεπτο και πολλές φορές τρομακτικό roller coaster με ελιγμούς, ανηφόρες, κατηφόρες και απότομες στροφές εκεί που δεν το περιμένεις. Το οφείλουμε λοιπόν στον εαυτό μας, να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, έχοντας μία εναλλακτική ως backup στο μυαλό μας. Αλήθεια όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι στην πραγματικότητα οι εναλλακτικές;

Τίποτα παραπάνω από ένα μαλακό μαξιλάρι για να προσγειωθούμε έπειτα από την… πτώση. Μία δικλίδα ασφαλείας που ναι μεν μας κάνει να αισθανόμαστε σιγουριά, όχι όμως και ικανοποίηση. Το πρόβλημα με την εκάστοτε εναλλακτική ή το λεγόμενο plan b, είναι πως δεν είναι σχεδόν ποτέ αυτό που επιθυμεί όλο σου το είναι, ούτε αυτό που θα επέλεγες αν είχες όντως επιλογή. Η εναλλακτική είναι αυτή η μέτρια κατάσταση, που ακολουθεί συνήθως μετά τη φράση «Ναι αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα». Και ειλικρινά, αυτός είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να σταματήσεις να δημιουργείς εναλλακτικές στο κεφάλι σου!

Μην νομίζεις, ούτε που θα μου είχαν περάσει από το μυαλό όλα τα παραπάνω, αν δεν είχα εμπλουτίσει την καθημερινότητά μου με τη… γευστική προσθήκη myblu™, η οποία με έκανε να αναθεωρήσω όσα πίστευα μέχρι τότε. Με αφορμή αυτό λοιπόν, παρακάτω ακολουθεί ένα μίνι «μανιφέστο» το οποίο σκοπό έχει να σε πείσει να απαλλαγείς επιτέλους από τις εναλλακτικές και να στοχεύεις μόνο σε αυτό το «κάτι» καλύτερο που θα σε ικανοποιεί στ’ αλήθεια!

 

Εντονότερη απόλαυση μεγαλύτερη σιγουριά

«Την ίδια τη στιγμή που θα αρχίσεις να αμφιβάλεις για το πρωταρχικό σου σχέδιο ή την επιλογή σου, έχεις ήδη αποτύχει». Αυτές ήταν οι κουβέντες του μπαμπά μου, που με έκαναν να θέλω να αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά για τον ίδιο μου τον εαυτό αλλά κυρίως για τις επιλογές μου. Έτσι, έφτιαξα μία μακρά λίστα με όλα εκείνα, τα μικρά και τα μεγάλα που μου προκαλούσαν καθημερινά ανασφάλεια. Ομολογουμένως, η πολύχρονη σχέση μου με τη νικοτίνη βρισκόταν μέσα στην πρώτη τριάδα, όμως δεν άργησα να ανακαλύψω το «κάτι» καλύτερο, δηλαδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο myblu™ μαζί μία «πλούσια» γκάμα από λαχταριστές γεύσεις, όπως strawberry mint, vanilla, blue ice και tobacco, αλλά και την επιλογή έντασης νικοτίνης που μου επιτρέπει να βιώνω μία εμπειρία απόλαυσης με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά, αφού η μπαταρία του επαναφορτίζεται και δεν με εγκαταλείπει ποτέ. Εγώ το μόνο που πρέπει να κάνω, είναι απλά να επιλέξω τη γεύση εκείνη που έχω τη διάθεση να ατμίσω τη δεδομένη στιγμή! Αυτή η μικρή «νίκη» στάθηκε αφορμή για να βάλω τέλος στους συμβιβασμούς και να επιδιώκω μόνο το καλύτερο και τίποτα λιγότερο για εμένα σε ακόμη πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μου.

 

Αποχαιρετώντας το comfort zone

Αν ακόμη αναρωτιέσαι ποιο το όφελος να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου και να απαλλαγείς από εναλλακτικές, συμβιβασμούς και plan b, οι λόγοι είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Με το να εφευρίσκουμε διαρκώς πρόχειρες εναλλακτικές ή «αντικαταστάτες», σημαίνει πως προδικάζουμε και αποδεχόμαστε εξαρχής (πριν καν ξεκινήσουμε την προσπάθεια) κάποια πιθανή αποτυχία μας και πως εφόσον υπάρχει το backup, δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για να ικανοποιήσουμε τα ουσιαστικά «θέλω» μας. Το κυριότερο πρόβλημα με τις εναλλακτικές, είναι πως όταν βασιζόμαστε σε αυτές, μας προκαλούν προσωρινά μία ψευδαίσθηση «βολέματος», ενός επίπλαστου comfort zone, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό που θέλαμε στην πραγματικότητα. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό ακόμη και όταν έχεις εναλλακτικές στο… τσεπάκι σου, να μην τις αφήσεις να γίνονται προτεραιότητες, σαμποτάροντας εσένα και τα σχέδιά σου!

 1

 

Κάνοντας το… all in!

Ναι, η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά γενναίο και θέλει κότσια να κάνεις κάθε φορά «all in», ποντάροντας σε αυτό που πραγματικά θες και να μην είσαι διατεθειμένος να αρκεστείς με τίποτα λιγότερο. Αυτό όμως που διδάχθηκα αναθεωρώντας τη σχέση μου με τη νικοτίνη και βάζοντας το σύγχρονο vape myblu™ στη ζωή μου, είναι πως μπορεί ο φόβος μίας πιθανής αποτυχίας να είναι μεγάλος, όμως η απολαβή και η ηθική ικανοποίηση του να κερδίζεις αυτό που θες στο 100%, δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα, πόσο μάλλον με την προσωρινή και επιφανειακή άνεση που σου παρέχει μία οποιαδήποτε εναλλακτική. Κλείνοντας το παραπάνω μανιφέστο περί εναλλακτικών και επιλογών, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω, είναι πως η ζωή είναι πολύ σύντομη για να χάνεις πολύτιμο χρόνο, είτε με μέτριες επιλογές που δεν σε κάνουν απόλυτα χαρούμενο, είτε σκεπτόμενος τι θα κάνεις σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά. Ακούγοντας κάθε φορά τι σε προστάζει η καρδιά σου και δίνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη τον καλύτερο εαυτό σου, να είσαι σίγουρος πως θα κάνεις πάντα και την καλύτερη επιλογή!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved