Ζουν ανάμεσά μας: από τους ψεκασμένους στους flat-earthers

Όλοι τους ξέρουμε αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν.

Πριν από αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα το 1988, ο μέγιστος μάστορας Τζον Κάρπεντερ, μας χάρισε μια ταινία - μνημείο: το "Ζουν ανάμεσά μας" (ή "They Live" όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος), μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπου μια χούφτα ανθρώπων ανακαλύπτει ότι εξωγήινοι έχουν πάρει την ανθρώπινη μορφή και ουσιαστικά κάνουν κουμάντο στη γη. Ο μόνος τρόπος για να δεις την κανονική, εξωγήινη μορφή τους, ήταν κάτι ειδικά γυαλιά: τα έβαζες και η αλήθεια έλαμπε.

 


Η συγκεκριμένη ταινία είναι (πιθανότατα...) προϊόν μυθοπλασίας. Με ατμόσφαιρα και σενάριο και τίμιες ερμηνείες, χωρίς πολλά - πολλά εφέ, φρου - φρου κι αρώματα, καταφέρνει να σε βάλει στο κλίμα της συνωμοσίας και της συνωμοσιολογίας, του μυστηρίου και της σκευωρίας που απειλεί το ανθρώπινο είδος. Έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια πολλές θεωρίες συνωμοσίας, κάτι τέτοιο όμως όχι. Έχουμε γεμίσει διάφορες ομάδες και γκρουπ που αμφισβητούν όσα γνωρίζουμε κι όσα έχει τεκμηριώσει η επιστήμη, έχουν βοηθήσει πολύ και τα social media στην εξάπλωσή τους, πολλοί μπαίνουν για πλάκα, άλλοι για να τρολάρουν, αρκετοί διότι "πιστεύουν" και η αμφισβήτηση γιγαντώνεται. Για τη γη "που είναι επίπεδη", για το αν έχουμε ή δεν έχουμε πατήσει στη Σελήνη, για τα εμβόλια, για τα πάντα.


Και προφανώς είναι δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του, όσο εξτρίμ ή ιδιαίτερη κι αν είναι - εκτός αν ζεις σε καμιά Τουρκία ή Βόρεια Κορέα ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη "κοιτίδα Δημοκρατίας". Και δικαίωμα του κάθε επώνυμου, αθλητή, ηθοποιού, τραγουδιστή ή ακόμα και Πλανητάρχη, να λέει το μακρύ ή το κοντό του, τη σοφία του ή τη μπούρδα του. Αυτό που εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω, είναι για ποιο λόγο ο λόγος ενός εξαιρετικού αθλητή, του Ίρβινγκ π.χ. που είπε πριν από μήνες ότι η γη είναι επίπεδη ή του Στεφ Κάρι που αμφισβήτησε ότι ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη, πρέπει να είναι "συμβόλαιο" και "ISO" και "πιστοποιητικό εγκυρότητας για τα εκατομμύρια των ακολούθων τους στα social media. Με άλλα λόγια, από πού κι ως πού, αν ένας γνωστός μπασκετμπολίστας πει ότι η γη είναι επίπεδη, πρέπει ένα σωρό γίδια που τον ακολουθούν στο instagram να πουν "ε, αφού το λέει ο παιχταράς, έτσι θα είναι!"; Δηλαδή αν ένας γνωστός αστροφυσικός πει ότι έκανε βήματα ο Λεμπρόν ή ο Κάρι πριν βάλει το νικητήριο τρίποντο, θα το δεχτούμε ως σωστό και θα τον αποθεώσουμε;


Δεν γνωρίζω σε απόλυτα νούμερα πόσοι άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη γη, πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη και όχι σφαιρική - υπάρχουν έρευνες και στατιστικές τα τελευταία χρόνια, που κάνουν λόγο για πολύ ανησυχητική αύξηση αυτής της "τάσης" ή "μόδας" ή "πλάκας". Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα, εγώ απλά γελάω όπως γελάω και με τους περισσότερους που στηρίζουν μέχρι θανάτου διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, για τη Σελήνη που δεν πατήσαμε ποτέ μέχρι την Area 51 και τους Δίδυμους Πύργους και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχούλα του καθενός. Κακό δεν κάνουν σε κανέναν, δικά τους είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα κι αν θέλουν να τα "καίνε", δικαίωμά τους.

 


Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η ανοησία έχει επιπτώσεις σε ανθρώπους που δεν φταίνε, που δεν έχουν άποψη, που δεν μπορούν να εκφράσουν την αντίρρησή τους και απλά κάποια στιγμή θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων κάποιων άλλων. Όπως συμβαίνει με αυτούς που αποφάσισαν εδώ και λίγα χρόνια, να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Να τους κάνουν ομοιοπαθητική, να πλαστογραφούν χαρτιά γιατρών για να τα δέχονται στα σχολεία, να αναπαράγουν ένα κάρο μπούρδες και ασυναρτησίες που κατέβασαν από το ίντερνετ "για τις βλαβερές επιπτώσεις των εμβολίων". Ναι, Ζουν Ανάμεσά μας κι αυτοί οι τύποι. Αλλά ζουν και τα παιδιά τους. Και για να συνεχίσουν να ζουν, να είναι υγιή και να καταφέρουν να μεγαλώσουν και να γίνουν αυτό που προορίζονται να γίνουν σ' αυτόν τον κόσμο, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στο έλεος ακατάλληλων και "ψεκασμένων" γονιών...



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved