Το κόκκινο κρασί καταπολεμά στρες και κατάθλιψη

Ακόμη δύο καλοί λόγοι για να πιεις ένα ποτηράκι παραπάνω.

Καλά νέα έρχονται για τους φίλους του κόκκινου κρασιού. Σε εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν, μια ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης. Όμως η μελέτη έδειξε επίσης πως η απορρόφηση μιας κανονικής ποσότητας από το κρασί πιθανότατα δεν θα μας δώσει πραγματικά αρκετή ποσότητα για να κάνουμε τη διαφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

pouring red wine in glass

Στη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια. Επιστήμονες ανακάλυψαν εδώ και λίγο καιρό ότι αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διάθεσης και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Όπως αναφέρεται και στο Men's Journal, το κόκκινο κρασί περιέχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ρεσβερατρόλης. Για να λάβει κανείς πραγματικά το ποσοστό που επιθυμεί, θα χρειαστεί περίπου 1 γραμμάριο του υλικού καθημερινά, και το κρασί απλά δεν θα το προβλέψει αυτό, εκτός εάν κάποιος είναι πρόθυμος να πιεί ένα... δεξαμενόπλοιο γεμάτο κρασί. Κάτι το οποίο δεν το συνιστούμε. 

Άρα η λύση είναι να τρώμε σταφύλια; Και πάλι όχι, καθώς για να πάρουμε αυτή την ποσότητα θα χρειαστεί να καταναλώσουμε περίπου 800 κιλά σταφύλια (771 για την ακρίβεια). Ο καλύτερος τρόπος για να πάρει κανείς μια αξιοπρεπή ποσότητα ρεσβερατρόλης είναι μέσα από κάψουλες, που υπάρχουν είτε στα φαρμακεία είτε στα καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει οι επιδράσεις που θα υπάρξουν.

grapes and red wine glass

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ναι, το κόκκινο κρασί και τα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αλλά δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ρεσβερατρόλης σε μερικά απλά ποτήρια κρασιού ώστε να κάνουν τη διαφορά.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα; Όχι φυσικά. Διότι όπως αναφέρει η Medical News Today: «Το κρασί είναι πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα είδη αλκοολούχων ποτών». Οπότε όπου κι αν είστε, πίνουμε κόκκινο κρασί. Με μέτρο πάντα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved