Η ανατριχιαστική επιστροφή των παιδιών-στρατιωτών

Και το ότι συμβαίνει σε μία απομονωμένη γωνιά της αμερικανικής ηπείρου, δεν γεμίζει με ελπίδα την ανθρωπότητα.

Δεν γνώριζα για την ρίζα της λέξης infantry (infant μτφρ. «παιδί»), μέχρι που διάβασα το A Long Way Gone, τις αναμνήσεις του συγγραφέα Ismael Beah, ο οποίος στα 13 του χρόνια ήταν εκπαιδευμένος στρατιώτης που έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε. Από τα πρώτα λεπτά της ανάγνωσης, αδυνατείς να πιστέψεις πως υπήρξαν τέτοιες φρικαλεότητες και πως –κυρίως- υπήρξαν άνθρωποι που φρόντισαν να μεταμορφώσουν ένα μάτσο παιδάκια σε αποτελεσματικούς φόνους. Αρκεί να δεις μερικά ντοκιμαντέρ και να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι ποτέ ξανά, κανένα παιδί στον κόσμο, δεν πρέπει να κρατήσει όπλο και να υποβληθεί ποτέ σε όλη αυτή την αδιανόητη και απάνθρωπη πλύση εγκεφάλου.

 

 

Στο Μεξικό ωστόσο η συνταγή κρατάει καλά. Όχι επειδή υπάρχει κάποιος εμφύλιος που καραδοκεί, αλλά εξαιτίας των καρτέλ ναρκωτικών και των sicarios που βρίσκονται στην περιοχή του Γκερέρο.  Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ανησυχητική κίνηση της πολιτείας να εκπαιδεύσει τα μικρά παιδιά να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θα μπορούσε να πει κανείς πως μία τέτοια κίνηση, εκτός από εξωφρενική, είναι και παράνομη. Όμως σύμφωνα με τον νόμο του μεξικανικού κράτους, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επανδρώνουν οπλισμένες ομάδες πολιτοφυλακής ανεξαρτήτων ηλικιών, για να προστατέψουν τους εαυτούς τους – μία «παράδοση» που κρατάει από την εποχή του δικτάτορα Santa Anna και ακούει στο όνομα policias comunitarias. Κάπως έτσι συστήνεται μία ομάδα πολιτοφυλακής ονόματι CRAC (Coordinadora Regional de Autoridades Comunitarias) και στοχεύει να καθαρίσει μόνη της την περιοχή του Γκερέρο χωρίς περαιτέρω βοήθεια.

 

3jsva

 

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε εξαιτίας ενός συγκεκριμένου καρτέλ που δρα στην τριγύρω περιοχή και αναζητά καταφύγιο στα βουνά του Γκερέρο και ονομάζεται Los Ardillos. Τον Δεκέμβρη του 2018, οι εκτελεστές του καρτέλ είχαν πολιορκήσει την περιοχή της Tσάουτλα Χασιέντα. Ένα μήνα αργότερα, περίπου 150 sicarios θα δοκίμαζαν να κάνουν το ίδιο στο χωριό Νάχουα, αλλά με τους ηγέτες της CRAC να έχουν πληροφορηθεί την επίθεση από τους παράνομους ασυρμάτους. Οι κάτοικοι του χωριού άνοιξαν πυρ στους 150 εκτελεστές που έφτασαν στο χωριό, με αποτέλεσμα 12 νεκρούς sicarios και μόλις 1 τραυματία του CRAC. Για τους κάτοικους  όλης της περιοχής του Γκερέρο, πρόκειται στην ουσία για ανοιχτό πόλεμο με το καρτέλ που δείχνει να μην υπολογίζει την ηλικία των ανθρώπων που έχει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Στη Νάχουα, από τις αρχές του 2019, έχουν εξαφανιστεί 50 άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνται νεκροί από τις αρχές, όταν την ίδια στιγμή τουλάχιστον 9 παιδιά έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν ίχνη. Εικάζεται πως το καρτέλ του Los Ardillos χρησιμοποιεί τα παιδιά ως σκλάβους στις εγκαταστάσεις παραγωγής ναρκωτικών, σε μία περιοχή που θεωρείται αυτή την στιγμή μία από τις πιο βίαιες σε όλη την Αμερική.

 

ta1

 

Είναι όμως ο οπλισμός μικρών παιδιών η λύση; Ή όλοι εμείς παραείμαστε ευαίσθητοι για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης; Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία της Τσιλάπα που περικλείει την τριγύρω περιοχή του Γκερέρο και των χωριών που υπάγονται σε αυτή, αποτελεί το σπίτι για περίπου 3 εκατομμύρια κόσμο που ζει εδώ και 500 χρόνια σε όρια κάτω της φτώχειας και πλέον καλείται να αμυνθεί για το μοναδικό πράγμα που του ανήκει: την ζωή του. Με τους γονείς να δηλώνουν σε έγκριτα ΜΜΕ όπως ο Guardian ότι είναι πρόθυμοι να σκοτώσουν «μέχρι και τον τελευταίο sicario σαν σκυλί», αντιλαμβάνεται κανείς πως τα παιδιά ηλικίας από 8 χρονών που εκπαιδεύονται να πυροβολήσουν τον εχθρό, είναι μία καθημερινότητα για τον κόσμο του Γκερέρο.

9 custom 54

Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να αναφέρουμε τι χρειάζονται αυτά τα παιδιά και ποιος θα έπρεπε να μεριμνήσει γι’ αυτούς. Το θέμα ωστόσο, είναι πως για ακόμη μία φορά η ανθρώπινη φρικαλεότητα και ο νόμος των καρτέλ, φροντίζει να ξαναυπάρξουν εικόνες σαν εκείνες του εμφυλίου της Σιέρρα Λεόνε το 1990. Με παιδιά να εξαφανίζονται, να πυροβολούν να μπαίνουν στην διαδικασία να μαθαίνουν πως θα αφαιρέσουν αποτελεσματικά μία ανθρώπινη ζωή. Και όλα αυτά σε μία απομονωμένη γωνιά της αμερικανικής ηπείρου που έχει ήδη βαφτεί με αίμα και ετοιμάζεται να προσφέρει σε αυτόν τον άδικο πόλεμο το ίδιο της το μέλλον.

Τις ζωές των παιδιών τους που σύντομα θα είναι απλά άλλη μία απώλεια στον πόλεμο με τους sicarios του καρτέλ της περιοχής.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved