Χειραψία την προεκλογική περίοδο: Η πολιτική του σήμερα

Οι πρώτες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, τα πρώτα χέρια απλώθηκαν. 

Αν είσαι δημοτικός σύμβουλος, ξέρεις. Αν έχεις φίλο ή συγγενή υποψήφιο δήμαρχο, επίσης ξέρεις. Αν έχεις στρίψει απότομα σε στενό που δεν συνηθίζεις για να αποφύγεις ένα ψεύτικο χαιρετισμό και μια ακόμα πιο ψεύτικη χειραψία, έχεις βιώσει το πώς είναι να είσαι ένας απλός ψηφοφόρος σε μια κλειστή κοινωνία γεμάτη από φιλόδοξους δημοτικούς συμβούλους.

Αυτή την περίοδο ετοιμάσου να σου μιλήσουν άτομα που μέχρι τώρα αγνοούσαν την ύπαρξή σου. Είναι λογικό, θέλοντας και μη, βρίσκεσαι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι από τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα να ψηφίζεις. Αυτό είναι το παιχνίδι και θα το ζήσεις στο έπακρο, ιδιαίτερα αν ζεις σε μικρότερη κοινωνία από αυτή της χαοτικής Αθήνας.

 

 

Εκεί, να είσαι σίγουρος, η κατάσταση είναι ακόμα πιο σκληρή. Θα έλεγε κανείς πως μυρίζει ζεστό αίμα. Ο ένας κατασπαράζει τον άλλον και δεν συμβαίνει τίποτα, θεωρείται μία ακόμα μέρα στη δουλειά, άλλα λίγα μέτρα πριν τη νίκη στον (πόσο κλισέ) πολιτικό στίβο.

Οι χειραψίες, εκτός από βαρετές, είναι και επικίνδυνες. Σκέψου πόσα χέρια έχει σφίξει το χέρι που μόλις έσφιξε το δικό σου. Μήπως ένιωσες τον ιδρώτα του υποψήφιου δημάρχου; Η υφή της παλάμης του έμοιαζε με εκείνη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτό το παγωμένο, γλιτσιασμένο σίδερο, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι γιατί έτσι πρέπει να είναι. Η προεκλογική περίοδος είναι ίσως η περίοδος με τα περισσότερες ασθένειες. Λογικό, σκέψου πόσα βακτήρια μεταδίδονται σε κάθε ανούσια χειραψία.

Στα σεμινάρια που αφορούν τη γλώσσα του σώματος, μας μαθαίνουν πως όταν μία χειραψία είναι δυνατή και από τις δύο πλευρές, γίνεται για να φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι. Αυτή που πρόκειται να δεχτείς εσύ, θα βρίσκεται κάπου στη μέση. Η μετάφρασή της, είναι απλή: Έχω τη δύναμη αρκεί εσύ να με στηρίξεις με τη ψήφο σου.

Αποτέλεσμα εικόνας για handshake gif

 

Η άκρως δυνατή χειραψία ενός υποψήφιου δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου, μπορεί να γίνει άβολη. Τη ψήφο σου θέλουν, όχι την εισαγωγή σου στο ΚΑΤ, να τους το ξεκαθαρίσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τις χειραψίες για να δείξουν πως δεν έκρυβαν κάποιο όπλο, οι τωρινοί για να εντυπωσιάσουν (;) και να σε κάνουν να νιώσεις πιο οικεία θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σε «κερδίσουν».

Η γενικότερη οδηγία από τους ανθρώπους που καθοδηγούν μια προεκλογική καμπάνια, είναι πως όλοι αξίζουν μια χειραψία. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές, είναι πως το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αφορά και τα δύο άτομα και όχι το ένα. Γιατί πρέπει αναγκαστικά να δίνεις το χέρι σου σε κάθε προεκλογική περίοδο χωρίς να το θέλεις, μόνο και μόνο γιατί ο άλλος εκβιάζει τη κίνηση αυτή;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved