Σε άγγιξε καθόλου ο θάνατος του Αγνώστου Στρατιώτη στο Αφγανιστάν;

Μια φωτογραφία που έγινε viral ενώ θα έπρεπε να διδάσκεται ως αυτόνομο μάθημα στα σχολεία. 

Τις τελευταίες ώρες έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μία φωτογραφία, από εκείνες που είναι στη μοίρα τους να μένουν στην ιστορία για τους λάθος λόγους. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από την Hilda I. Clayton, Αμερικανίδα που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν ως «φωτογράφος των μαχών», τη στιγμή ακριβώς που απαθανάτιζε μια άσκηση με πραγματικά πυρά τον Ιούλιο του 2013 στην επαρχία Laghkam και σκοτώθηκε από την απρόσμενη έκρηξη όλμου, δεδομένα αποτελεί μια φωτογραφία που θα μνημονεύεται δεκαετίες αργότερα για τους λάθος λόγους.

Στην εποχή της λαίμαργης θανατολαγνείας, η παρασταστικότητα και η ένταση της στιγμής, δεν αφήνει περιθώρια: οι φωτογραφίες αυτές θα καταλάβουν εύκολα την πρώτη θέση στις «βαϊραλιές» εκείνες με φωτό που τραβιούνται κλάσματα δευτερολέπτου πριν το θάνατο εκείνου που πατάει το «κλικ» ή εκείνου που πρωταγωνιστεί στο κάδρο. Ωστόσο, η ιστορία θα πρέπει να δεχθεί στις αγκάλες της τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα για μια σειρά από πιο σοβαρούς λόγους. Με κυριότερο; Το ότι εκκωφαντικά καταφέρνει να αποτυπώσει την εκκωφαντική παράνοια του πολέμου. 

Δεν έχει σημασία που το συμβάν έλαβε χώρα σε άσκηση εν καιρώ ειρήνης. Κι αυτή, από τη μεριά της, αναπόσπαστο τμήμα της πολεμικής διαδικασίας είναι. Εκείνης που γεννά αγνώστους στρατιώτες στα πεδία των μαχών και άγνωστα θύματα σε ασκήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα. Για τους πρώτους στήνονται μαρμάρινες πλάκες στις μεγαλουπόλεις του κόσμου, τη στιγμή που οι δεύτεροι περιορίζονται σε γκεστ εμφανίσεις σε μονόστηλα υπό τη μορφή ζυγών ή περιττών αριθμών. Η φωτογραφία της Clayton, έρχεται να διορθώσει εν μέρει αυτήν την παράνοια και να αναδείξει πως στις γωνιές του κόσμου, κόσμος χάνεται στην προσπάθεια να επιτευχθεί το ρητό «όσο περισσότερος ιδρώτας και αίμα στην εκπαίδευση, τόσο λιγότερος ιδρώτας κι αίμα στη μάχη». 

Υποσημειώσεις

Στο συγκεκριμένο συμβάν, το τελευταίο πράγμα που αντίκρυσαν 4 Αφγανοί στρατιώτες ήταν ένας όλμος να χαϊδεύει το στόμιο του σωλήνα. Το αυτό συνέβη και με έναν Αφγανό φωτορεπόρτερ, εκπαιδευόμενο της Clayton.

FRIKI

Η στιγμή της έκρηξης όπως αποτυπώθηκε από την Hilda I. Clayton.

clayton 2

Η στιγμή της έκρηξης όπως αποτυπώθηκε από το φακό ενός κάποιου Αφγανού στρατιώτη.

Ο τελευταίος, είχε την «τύχη» να δει το θάνατό του σε πρωτοσέλιδα με πηχαίους τίτλους, δεν κατάφερε όμως με την ακούσια θυσία του να περάσει το όνομά του στις σελίδες της ιστορίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το παιδί του Ηροδότου τείνει να είναι πάντα επιλεκτικό στις κρίσεις του.

Ακολουθήστε τον Ντίνο Ρητινιώτη στο Facebook

ΥΓ: Κλείνω με την συγκλονιστική αφήγηση του Γιάννη Μπεχράκη στο TEDxAthens. Η εμπειρία του από την φωτογραφική κάλυψη του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε έχει να συνεισφέρει πολλά στην συνειδητοποίηση του αυτονόητου: της παράνοιας του πολέμου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved