Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σε κανέναν

Εσύ πώς ένιωσες με την ρατσιστική επίθεση προς το πρόσωπό του;

Σύμφωνα με τον Ισοκράτη, Έλληνες καλούνται «οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» (σ.σ. ότι Έλληνες είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν μέσα τους την ελληνική παιδεία). Μάλιστα κύριοι. Αυτοί που σέβονται την οικογένειά τους, τους συνανθρώπους τους και κυρίως τον ίδιο τους τον εαυτό. Εκείνοι που δεν θα εστιάσουν στο πονηρό, αλλά θα πράξουν το σωστό. Το ξέρω, και για μένα αυτές οι λέξεις που γράφω με κάνουν να νιώθω μια κάποια ειρωνία, όχι γιατί δεν θα ήθελα να είναι έτσι, αλλά γιατί δεν πιστεύω πως στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της κρίσης αξιών κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Μέσα σε όλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο ψηλά έχουμε τους Αρχαίους Έλληνες και όλα αυτά που πρεσβεύουν, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα στον κόσμο. Και αν θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι τους σεβόμαστε, κοιτώντας την οικογένεια Αντετοκούνμπο και στην προκειμένη περίπτωση τον Γιάννη, δεν θέλω να αναλωθώ με διάφορα κοσμιτικά κατά του κύριου καθηγητή που τον «στόλισε» με ρατσιστικά σχόλια –φαντάζομαι θα περάσει «καλά» από τους περισσότερους συμπατριώτες μας τις επόμενες ώρες και μέρες-.

καλεμισ

 

Βέβαια έχω να πω τα εξής

Αν ο Γιάννης είναι όλα αυτά που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, υπάρχει άλλος άνθρωπος από τη χώρα μας, λεύκος ή μη, με τη συγκεκριμένη απήχηση στον κόσμο που πάντα να έχει ένα καλό λόγο να πει για μια χώρα όπως την Ελλάδα, που ακόμα δυσκολεύεται να ξεπεράσει κόμπλεξ μιας παλιότερης εποχής και δύσκολα δέχεται το διαφορετικό, στην προκειμένη περίπτωση το χρώμα;

Μήπως όταν του ζητήθηκε να υπογράψει πάνω στην ελληνική σημαία εκείνος είχε την ωριμότητα παρά τον νεανικό ενθουσιασμό -που όλοι ξέρουμε πόσο μπορεί να παρασύρει- να αρνηθεί να το κάνει λόγω σεβασμού προς τη χώρα που μεγάλωσε; 

Ή μήπως να περάσει στο «ντούκου» η τρομερά δεμένη οικογένεια που γνωρίσαμε από την ημέρα του draft, τότε που πιστέψαμε πως ένας μεγαλύτερος αδερφός (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Θανάσης) θα ζήλευε τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του που έπαιρνε τόσο μεγάλη προβολή αλλά αντί για αυτό, εκείνος με τον τρόπο που πανηγύριζε, σηκώνοντας την ελληνική σημαία στην αίθουσα και το διαρκές χαμόγελο δεν σου άφηνε την παραμικρή αμφιβολία ότι κάθε του αντίδραση είναι πραγματικά αληθινή;

 

 

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο δεν είναι κάτι το παρείσακτο, αλλά μία κατηγορία μόνη της. Ένα παράδειγμα προς μίμηση που όλοι θα ήθελαν να έχουν έστω και ένα κομμάτι των αξιών και του δεσίματός της. Αυτό που κρατάει όλα τα αδέρφια και τη μητέρα τους ενωμένους σαν μια γροθιά. Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τα πεπραγμένα του Γιάννη, του Θανάση και των υπόλοιπων μελών στο μπάσκετ, ωστόσο εξίσου θαυμασμό πρέπει να προκαλούν όλα αυτά που πρεσβεύουν, οι αξίες και η ταπεινότητά τους. Είναι όλα αυτά για τα οποία μιλούσε ο Ισοκράτης.

Σε παλιότερη συνέντευξη, ο άνθρωπος που έντυσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην τελετή παραλαβής του βραβείου του ΜVP του ΝΒΑ, Γιώργος Παπαδόγαμβρος μου είχε εξομολογηθεί ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ακόμα το πόση μεγάλη δυναμική έχει ο σταρ του ΝΒΑ στον κόσμο. Κάποιοι αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν, ορισμένοι σαν τον κύριο καθηγητή μάλλον δεν θα το κάνουν ποτέ. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα πειράξει ιδιαίτερα τον Γιάννη. Διότι ξέρει ποιος είναι, τι φανταχτερά «κατορθώματα» που υποστηρίζει το star system θα μπορούσε να καταφέρει αλλά εκείνος παραμένει ταπεινός σε αυτά που έχει και που είναι.

 

 

«Θέλω να γίνω η καλύτερη έκδοση του εαυτού μου» έχει πει ο αδερφός του Θανάσης και αυτό είναι που κάνει ο ίδιος. Διότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Όχι ο κύριος Καλέμης, ή ο κάθε Καλέμης. Εκείνος δηλαδή που σχολιάζει ρατσιστικά έναν άνθρωπο που είναι περισσότερο Έλληνας και άνθρωπος από ότι ο ίδιος.

Υ.Γ. Μέσα σε όλα ο πρώην Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας χρησιμοποίησε τις λέξεις «Τι ακριβώς κάνει αυτή η μ....; Α ναι παίζει μπάσκετ. Αδιάφορο έως άσχετο». Μάλλον με τη λογική του είναι ανόητοι οι Ιάπωνες που έχουν τους σούμο σαν Θεούς, ή ακόμα καλύτερα οι Αρχαίοι Έλληνες που γκρέμιζαν τείχη για να περάσουν οι Ολυμπιονίκες; Μόλις μπεις στο γήπεδο όλοι είναι ίσοι, κάτι που δεν ισχύει στην κοινωνία. Αλλά μάλλον για αυτό έγραψε τα όσα ανάρτησε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved