Dr. Ανδρέας, Mr. Παπανδρέου

Ο Νίκος Συρίγος κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στον ευεργέτη Ανδρέα και τον άνθρωπο που έδωσε λάθος αξίες στη χώρα.

Φαντάζομαι ότι είναι περιττό να πούμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πολιτικός που σημάδεψε την πορεία, την σκέψη, την κουλτούρα και εν τέλει τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Και το ΠΑΣΟΚ (του) που ιδρύθηκε στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, το κόμμα που ακόμη και σήμερα 45 χρόνια και μία ημέρα μετά την ίδρυσή του, παρότι πια θεωρητικά δεν υπάρχει ως ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Γιατί εξέφρασε, ταυτίστηκε και ουσιαστικά… αιχμαλώτισε, τον περίφημο «μεσαίο χώρο». Αυτόν που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Κι αυτό, από μόνο του, αποδεικνύει, πόσο ευφυής ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ή τουλάχιστον πόσο καλά εκτέλεσε το σχέδιο που του προτάθηκε. Άριστα.

Ο Παπανδρέου δεν έφτιαξε απλά ένα κόμμα με βάση τα πιστεύω του. Έφτιαξε ένα κόμμα κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσή του. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα στο άλμπουμ που ακολουθεί:

Ο Ανδρέας της Μελίνας αλλά και του… Άκη. Ο ΗΓΕΤΗΣ Ανδρέας και ο Ανδρέας της… Μιμής. Ο Ανδρέας που 45 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 100 χρόνια μετά τη γέννηση και 23 μετά το θάνατό του, είναι ο παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις. Ο Ανδρέας που ακόμη και αν δεν ψήφισες ποτέ ΠΑΣΟΚ, σε έκανε να αναζητάς τους… ΠΑΣΟΚους. Για να λύσεις κάθε πρόβλημα. Για να βολευτείς ή να βολέψεις.

Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου… Ακόμη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved