Ο νέος ποινικός κώδικας ίσως βάλει σε μια τάξη το χάος των ελληνικών δρόμων

Και θα τον σεβαστούμε, έστω και με το ζόρι.

Ως Έλληνες, είμαστε γενικά πολύ «μάγκες». Τα ξέρουμε όλα, τα κάνουμε όλα σωστά, διότι είμαστε απόγονοι αυτωνών που ανακάλυψαν τον πολιτισμό και εφηύραν τη Δημοκρατία κι όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βαλανίδια (συνοδεύεται ιδανικά από ένα «ασούμε» στο τέλος όλο αυτό). Ως μάγκες και γαμάτοι που είμαστε, προφανώς είμαστε οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου και ακόμα και τη βλακεία μας, βρίσκουμε τον τρόπο να τη δικαιολογήσουμε. Πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας και στη συνέχεια στους γύρω μας.

 

 

Όταν τρέχουμε σαν τρελοί, «το ελέγχουμε, μην φοβάσαι, ξέρω πού με παίρνει». Όταν πίνουμε κανένα ποτηράκι και μετά πιάνουμε τιμόνι, «μια χαρά είμαι σου λέω, λες να μην ξέρω τα όριά μου;» Όταν οδηγούμε στη ΛΕΑ ή παίρνουμε από πίσω το ασθενοφόρο για να κερδίσουμε χρόνο, «έλα μωρέ, όλοι το κάνουν, εγώ τους πείραξα τώρα;» Όταν παρκάρουμε μπροστά σε αναπηρική ράμπα «για τρία λεπτάκια το άφησα», όταν περνάμε με κόκκινο «ήταν βαθύ πορτοκαλί, είχε τσεκάρει, δεν ερχόταν κανείς» και γενικά ό,τι και να κάνουμε, έχουμε πάντα έτοιμη μια έξυπνη απάντηση.

Αυτές τις «έξυπνες απαντήσεις» έρχεται να κόψει μαχαίρι ο νέος Ποινικός Κώδικας, που θα ισχύει από 1η Ιουλίου και καταργεί τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από το μακρινό 1951. Και ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχει σημαντικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με τις τροχαίες παραβάσεις, σε μια προσπάθεια να συμμορφωθούμε, να βάλουμε μυαλό και να σταματήσουμε να οδηγούμεμε σαν καουμπόηδες στην Άγρια Δύση.

 

65d79fbc6f616c11bd5bb6600f5b7d4d XL

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.

Με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου.

Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

 

 

Αυτό είναι το «κοστουμάκι» και καλορίζικο. Τα «δεν ήξερα» και «δεν είχα ενημερωυθεί» δεν πιάνουν, όπως και τα «ένα ποτηράκι μόνο ήπια» και τα «ήμουν λίγο κουρασμένος» και «ίσα – ίσα που μπήκα λίγο στον πεζόδρομο» και όλα τα συναφή. Διότι με το καλό δεν μαθαίνουμε. Ούτε πειθαρχούμε. Όπως λοιπόν ακριβώς, όταν άρχισε να «κυνηγάει» η Αστυνομία τους οδηγούς αυτοκινήτων για ζώνες και τους οδηγούς μηχανών για κράνη και πήγαιναν τα πρόστιμα βροχή, αρχίσαμε να βάζουμε ζώνες και κράνη πριν καλά – καλά βάλουμε μπρος, για να μην τσούξει η τσεπούλα μας, έτσι και τώρα ελπίζω ότι θα βάλουμε μυαλό. Διότι της φυλακής τα σίδερα δεν είναι μόνο για τους λεβέντες, αλλά είναι και γι’ αυτούς που δεν σέβονται τίποτα και κανέναν όταν είναι στους δρόμους. Θα μάθουμε να σεβόμαστε με τον κακό τρόπο, αφού ποτέ δεν μάθαμε με τον καλό.

 

Ενημερωθείτε στο Newsbomb.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved