Μισέλ Πλατινί: O σύγχρονος Νέρωνας του ποδοσφαίρου

Η είδηση πως συνελήφθη για διαφθορά ο «Στρος Καν του ποδοσφαίρου», είναι τόσο σοκαριστική, όσο το ότι κάνει ζέστη το καλοκαίρι.

Δεν θα μπω στο κείμενο με... σάλτσες και βούτυρα. Τον Μισέλ Πλατινί τον αντιπαθώ. Ξεκάθαρα. Είναι ο άνθρωπος που απέδειξε και σαν ποδοσφαιριστής αλλά και ως παράγοντας πως δεν έχει καμία αίσθηση τσίπας. 

Ο πατέρας μου και οι μεγαλύτεροι τον είδαν να μεγαλουργεί με το μπλαζέ υπεροπτικό υφάκι που είχε σαν παίκτης. Σπεσιαλιτέ του; Τα πέναλτι αλλά και τα φάουλ. Κάτι αξιοπερίεργο για έναν Γάλλο με κοιλιά Άγγλου τουρίστα στο Φαληράκι.

 

Το πέναλτι της ντροπής

To ημερολόγιο έχει κυκλωμένη με μαύρο στίγμα μια ημερομηνία: 29 Μαΐου 1985. Στο Χέιζελ των Βρυξελλών, 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους χάνουν την ζωή τους, μετά από ντου που τους έκαναν χούλιγκανς της Λίβερπουλ. Όλα αυτά σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αφού η UEFA πήρε την απόφαση να ξεκινήσει η αναμέτρηση (μιλάμε για απίθανα πράγματα), η Γιουβέντους κέρδισε πέναλτι. 

Και ποιος το εκτέλεσε; Μα, φυσικά ο βετεράνος της άσπρης βούλας, ο Καίσαρας του Ζεφ, ο Μισέλ. Και αφού σκόραρε (φυσικά), είχε το θράσος ή καλύτερα, δεν είχε την τσίπα, και πανηγύρισε. Μόνος του. Έβαλε το γκολ, είχαν σκοτωθεί 32 φίλοι της ομάδας του και όπως πάντα το υπερφίαλο «ΕΓΩ» του και η μεγαλομανία του άφησαν στην άκρη το πιο τραγικό γεγονός στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. 

 
 

Ο Καίσαρας στον θρόνο του

Το 2007, ο ήρωας της ιστορίας μας έφτασε στο ανώτατο αξίωμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: Στην προεδρία της UEFA. Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, πάντα μου έλεγε «δώσε στον άνθρωπο εξουσία, να σου δείξει ποιος είναι». Ο Πλατινί δεν χρειάστηκε και πολύ για να αποδείξει πως αυτός θα είναι ο σταρ και οι παίκτες, οι ομάδες, όλοι τέλοσπάντων, τα minions του.
 
Σε μια απόφαση που την πήρε με το «έτσι θέλω», αποφάσισε οι απονομές να γίνονται στις εξέδρες. Δηλαδή δεν φτάνει που πλήρωνε ο οπαδός ένα εισιτήριο με... νεφρό για να δει έναν τελικό, έπρεπε να μην δει την απονομή. Τι σημαίνει είναι άδικο; Ο Μισέλ ήταν ξεκάθαρος: «Στα χρόνια μου οι απονομές γίνονταν στις εξέδρες των επισήμων και αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα». Τι και αν καμιά 40αριά άτομα ήταν στριμωγμένα; Ο Μισέλ έπρεπε να είναι στο κεντρικό πλάνο.  
 
Ευτυχώς αυτή η αστειότητα πλέον δεν υπάρχει, αφού ο Μισέλ μας άφησε την καρέκλα...
 
mitsel
 
 

Πώς μας την άφησε όμως; Η ιστορία έγραψε πως ο Πλατινί είναι ο μόνος πρόεδρος της UEFA που έφυγε επειδή χρηματίστηκε. Ποιος ήταν ο ανοιχτοχέρης που τα έδωσε στον Μισέλ; Το άλλο μούτρο, ο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος αγόρασε με 1,8 εκατομμύρια μόνο την ψήφο του Πλατινί για να βγει πρόεδρος της FIFA. Εννοείται πως κανείς τους δεν είναι τίποτα πλέον στο ποδόσφαιρο, μπας και γίνει καθαρό

 

Είναι πολλά όμως τα λεφτά

Το ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει το 2022 στο Κατάρ το ξέρεις φαντάζομαι. Όπως και το γεγονός πως είναι το πλέον βρώμικο και διεφθαρμένο. Υπήρχε λοιπόν καμία πιθανότητα να μην βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι ο Μισέλ; Καμία! O Πλατινί, όπως και αρκετά μέλη της FIFA έχουν συλληφθεί με την κατηγορία χρηματισμού και διαφθοράς από την διοργανώτρια αρχή. Ένα γεγονός που η FIFA ναι μεν δέχεται, αλλά δεν παίρνει την διοργάνωση από τα... μούτρα του Κατάρ, που πληρώνουν αδρά. 
Το ότι ο Μισέλ Πλατινί υπήρξε τεράστιος παίκτης, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και ποτέ. Το ότι είναι ένας μεγαλομανής άνθρωπος και χαρακτήρας, επίσης κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ένας άνθρωπος που δεν δίστασε να κάνει τα πάντα για να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους, είτε σαν άνθρωπος, είτε σαν ποδοσφαιριστής. Το όνομά του, ως παράγοντας, ήταν μόνιμα μπλεγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς, με τον ίδιο να μην έχει καν την ευθιξία να παραιτηθεί.
 
Ο Μισέλ Πλατινί είναι πλέον κρατούμενος των γαλλικών αρχών, ενώ δεν μπορεί να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο έως το 2022. Νούμερο που αναμένεται πλέον να αλλάξει με το σύμβολο του άπειρου...
 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved