Ο Δαναός ή Γιαλουρής πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία!

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για τον τραγουδιστή-δραπέτη που έκανε πράξη το «στην Ελλάδα ό,τι δηλώνεις, είσαι».

Υπάρχουν καλές και κακές ειδήσεις. Υπάρχουν και κάποιες που σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται κακές. Όταν όμως τις φιλοσοφήσεις, αλλάζει το πράγμα. Μία απ’αυτές ήταν η σύλληψη του Κωνσταντίνου Γιαλούρη ή Κωνσταντίνου Δαναού. Διαλέγεις και παίρνεις. Ισχύουν και τα δύο. Με την απαραίτητη υποσημείωση π.Φ. και μ.Φ. Δηλαδή προ Φυλακής και μετά Φυλακής. Κι επειδή ο συγκεκριμένος τύπος άλλαζε τα επώνυμα σαν τα πουκάμισα, χάριν συντομίας ας κρατήσουμε το «Κωνσταντίνος , στο οποίο έμεινε σταθερός.

Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, έκανε πράξη με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον βασικότερο κανόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Το περίφημο «είσαι ότι δηλώσεις». Και ο Κωνσταντίνος στα πρώτα του… βήματα, έβγαζε μεροκάματο ως «γιος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ», μετά ως «γιος της Κορίνας Τσοπέη» (αυτό πάλι πώς μπορεί να γίνει αιτία για … μεροκάματο;) και εν τέλει ως «κουμπάρος του Ανδρέα Μπάρκουλη». Όλα αυτά προ Φυλακής. Όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για διάφορες απάτες, αποφάσισε πως κανένα κελί δεν θα μπορούσε να παγιδέψει τα όνειρα του. Και στην πρώτη άδεια που πήρε… πέταξε το πουλάκι!

 

 

 

Το 2002.  Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια πριν. Σε αυτά τα 17 χρόνια ο Κωνσταντίνος αλλάζοντας απλά το επώνυμο του, από Γιαλούρη σε Δαναό, έστησε μια ολόκληρη καριέρα. Κι όχι στο σκοτάδι ή στο περιθώριο, εκεί δηλαδή που ζουν οι δραπέτες. Στο φως. Στους προβολείς της δημοσιότητας! Έγινε δημοσιογράφος, παρουσιαστής, τραγουδιστής και μάνατζερ τραγουδιστών. Μέλος της show biz! Όχι… επιφανές αλλά τόσο-όσο για να βγάζει μεροκάματο πουλώντας αέρα. Μέχρι video clip έβγαλε για τα τραγούδια (;) του όταν κάποιοι κανονικοί τραγουδιστές δεν μπορούν να κάνουν πια, ούτε μισό πλάνο. Και video clip υπερπαραγωγές, όχι τίποτα φτήνιες. 

Κι όλα αυτά ως «δραπέτης». Η μόνη ίσως πραγματική ιδιότητα του. Αν δεν ήταν άτυχος να πέσει πάνω σε κάτι αστυνομικούς που δεν τον ήξεραν (!) και τον πήγαν για εξακρίβωση στοιχείων στο ΑΤ Ομονοίας, ο Κωνσταντίνος θα συνέχιζε να απολαμβάνει όχι απλά την ελευθερία του αλλά τη λαμπερή ζωή του. Αυτή που είναι πασπαλισμένη με χρυσόσκονη. Ανθρώπων που έρχονται από το πουθενά και χωρίς κανείς να νοιάζεται ή να ρωτά για το ποιόν τους, γίνονται «κάτι». Με τη διαφορά ότι ο Κωνσταντίνος είναι σίγουρα πολύ πιο ξύπνιος από αρκετούς που βλέπουμε κάθε μέρα στα κανάλια. Τόσο ξύπνιος που εδώ και 17 χρόνια κορόιδευε όχι απλά την Αστυνομία αλλά μια ολόκληρη κοινωνία για το ποιος είναι πραγματικά. Ο Γιαλούρης ή Δαναός ή Τσοπέης ή όπως αλλιώς βαφτιζόταν για να πετύχει τον σκοπό του, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα Έλληνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας φυλής που ξοδεύει το μυαλό της, πότε για να στήσει μικρές και μεγάλες απατεωνιές και πότε για να βρει λόγους για καβγά.

Α… Είδα κάπου, κάποιους που μόλις έμαθαν τη σύλληψη αυτού του τύπου, μπήκαν στο Facebook του και τον έκραξαν με σχόλια του τύπου «τώρα θα τραγουδάς το Κελί 33» ή «πέρνα τώρα Πάσχα στην μπουζού για να στρώσεις». Λάθος. Τύποι σαν τον Γιαλούρη ή Δαναό ή Τσοπέη, πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία. Μπας και μάθουμε ως Έλληνες να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για τον σωστό λόγο κι όχι για να τσιμπήσουμε ένα 100έυρω από τον νεκροθάφτη για να τον βγάλουμε στην τηλεόραση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved