Το βίντεο που μας θύμισε τι σημαίνει να είσαι νεοέλληνας

Η μόνη δικαιολογία για να παρκάρεις σε θέση ΑΜΕΑ, είναι ότι είσαι εγκεφαλικά ανάπηρος

Εδώ και μερικά χρόνια, η κυρά-Ρένα, η μάνα μου, δεν μπορεί να περπατήσει. Κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Ανήκει στην κατηγορία των ΑΜΕΑ. Για τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, που δεν είναι σαν εσένα κι εμένα, κάθε μέρα είναι κι ένας μικρός ή μεγαλύτερος άθλος. Από το να βγουν μια βόλτα στο δρόμο, μέχρι να πάνε σούπερ μάρκετ.

Και γιατί αυτή η ρημάδα η χώρα που λέγεται Ελλάδα, 2019 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, δεν έχει αποκτήσει ούτε στο ελάχιστο την υποδομή για ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν αλλά ακόμη και όταν φροντίζει για αυτούς έστω στο ελάχιστο, παρεμβαίνει ο… Ελληνάρας και τους επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα. Ναι, σε σένα αναφέρομαι… Σε σένα που η ταμπέλα/σήμανση ΑΜΕΑ δεν σου λέει τίποτα.

 

 

 

 

Που παρκάρεις στις ράμπες αναπήρων, στις θέσεις αναπήρων, που όχι απλά αδιαφορείς πλήρως για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αυτό που λέμε Κράτος προσπαθεί να τους διευκολύνει αλλά τους… κλέβεις και τη θέση. Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με σένα, που περπατάς κανονικά, κινείσαι όπως επιθυμείς και δεν έχεις καμία ανάγκη να κατέβεις και αν ανέβεις από ράμπα ή να παρκάρεις κάπου κοντά στο ασανσέρ κλπ. Που δεν είσαι ανάπηρος. Η μόνη σου λοιπόν δικαιολογία για αυτή την απανθρωπιά είναι η… εγκεφαλική σου αναπηρία. Ναι, η ασθένεια του μαλάκα. Αυτή που ευτυχώς όσο περνάνε τα χρόνια, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, του σεβασμού, δηλαδή,  στα Άτομα με Αναπηρία, μειώνεται. Και μειώνεται χάρη στις προσπάθειες και στην αντίδραση των κανονικών ανθρώπων. Λάθος. Των ανθρώπων. Γιατί όταν δεν σέβεσαι τον αδύναμο, δεν είσαι άνθρωπος. Είσαι κτήνος. Ούτε καν ζώο.

 

5ca4eb34825e6366f524bd53

 

Να μην ξεχάσω: Αυτό το «για 5 λεπτά το άφησα μωρέ, πώς κάνεις έτσι;» άφησε το στην άκρη. Δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία. Και γιατί τα 5’ που επικαλείσαι γίνονται μισάωρο και βάλε αλλά και διότι ο χρόνος ενός ανθρώπου που έχει ξεκινήσει να πάει από το σπίτι του στο φαρμακείο της γειτονιάς του με το καρότσι, μετράει αλλιώς. Όλα είναι αλλιώς για αυτούς τους ανθρώπους. Οπότε, χρησιμοποίησε αυτά τα πέντε κωλολεπτά για να βρεις αλλού να παρκάρεις.

Στέρησε τα από τον εαυτό σου, όχι από τον άνθρωπο που ανεβαίνει κάθε μέρα κι έναν Γολγοθά. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved