Μαγειρικό επίπεδο; Ακμαιότατον...

Ο παλιός είναι αλλιώς. Ακόμα και στο Master Chef.

Το να βλέπεις παλιούς φίλους, πάντα έχει την πλάκα του και το ενδιαφέρον του. Είτε είναι ένα reunion από το σχολείο, είτε είναι φίλοι από το στρατό που βρίσκονται μερικά χρόνια μετά, είτε από την παλιά δουλειά, η συγκέντρωση αυτή έχει πάντα χαμόγελα, θύμησες, χαβαλέ και συγκίνηση - σχεδόν ποτέ δεν έχει άσχημες αναμνήσεις, κόντρες και εντάσεις, αυτά έχουν ξεθωριάσει και εξαφανιστεί στο πέρασμα των χρόνων. Αντίστοιχο ενδιαφέρον και πλάκα, έχει και το να βλέπεις «παλιούς φίλους» σε τηλεοπτικές εκπομπές - το έχουμε δει στο «Nomads», το έχουμε δει στο «Survivor», το είδαμε το βράδυ της Δευτέρας και στο «Master Chef» με την επιστροφή 9 περσινών παικτών, στο πλαίσιο του «Silver Award», με έπαθλο 10.000 ευρώ και ένα ταξίδι. Πολύ όμορφες στιγμές, χαμόγελα, πλάκες, πειράγματα, δίδυμα που σχηματίστηκαν με παλιούς και νέους παίκτες.

 

 

Μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για «παιχνίδι»

Και το παιχνίδι έχει κανόνες και όταν μιλάμε για έναν διαγωνισμό μαγειρικής, έχει και μπόλικο μαγείρεμα πέρα από την πλάκα. Η επιστροφή των παλιών παικτών, έδειξε και τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην περσινή φουρνιά και τη φετινή. Ή τη διαφορά που υπήρχε ανάμεσά τους, ούτως ή άλλως: οι περσινοί παίκτες είναι λογικό να έχουν προχωρήσει, να έχουν προοδεύσει, να έχουν εξελιχθεί μέσα από τη δουλειά τους όλο αυτόν το χρόνο - κάποιοι τουλάχιστον, όσοι το άξιζαν. Αλλά κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στους περσινούς και τους φετινούς, μάλλον διακρίνεις μια αρκετά μεγάλη διαφορά μαγειρικού επιπέδου: με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επιλογή των παικτών αυτής της σεζόν, μοιάζει να έγινε περισσότερο με κριτήρια χαρακτήρα, ισορροπίας, κόντρας, φαγωμάρας και ίντριγκας, παρά με κριτήρια αμιγώς μαγειρικά. Το έχουμε ξαναπεί: το «Master Chef» είναι ένα πολύ ωραίο και χαλαρωτικό πρόγραμμα, κάνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης και αρέσει στον περισσότερο κόσμο - είναι όμως αρκετά «reality». Από την άλλη, ίσως να είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που τα πάει τόσο καλά…

 

master

 

Silver Award ή Silver Alert;

Βλέπεις κάποια ζευγάρια και μοιάζουν απόλυτα ταιριαστά: ο Χρηστάρας ο «Κρατς» με τον Αργύρη, είναι ένα δυνατό μαγειρικό ζευγάρι. Ο Πανούλης με το Σάββα, επίσης. Άντε και ο Τιμολέων με τη Σπυριδούλα, επειδή είναι από το Βόλο και οι δυο. Αλλά ο Χρήστος με την Ασημίνα; Τραγωδία του αθλήματος, της έλεγε τι υλικά να πάρει από το «πάντρι» κι εκείνη τον κοίταζε σαν να της μιλούσε για τη διάσπαση του ατόμου - και είμαστε θεωρητικά στους εννιά καλύτερους. Ο Παντελής με το Χάμπο; Όσο τεράστια αδυναμία κι αν έχω και στους δυο, είναι φανερό ότι το σχήμα «δεν τραβάει» - καθόλου τυχαίο ότι είναι οι πρώτοι που κόπηκαν. Η Ιωάννα με τον Συμεωνίδη; Μιλάμε για έναν εξαιρετικό ζαχαροπλάστη και μια κοπέλα που φερόταν και λειτουργούσε όχι απλά σαν βοηθός του, αλλά σαν «το παιδί για τα θελήματα» - κι όπως είπαμε, είμαστε εννιάδα. Ο Ζαχίρ με τη Μάγκι; Πέρα από το σαγόνι του Ζαχίρ που έπεσε στο πάτωμα μόλις είδε τη Μάγκι μπροστά του, μαγειρικά είναι μάλλον απίθανο να μας πέσει το σαγόνι. Όσο για τον Κωβαίο με τον Τσίκιλη, πιστεύω πως πιθανότατα ο πρώτος διάλεξε το δεύτερο για να περάσουν καλά αυτές τις πέντε μέρες, παρά για να μαγειρέψουν καλά.

 

2630995

 

Και η άλλη όψη του μπρόκολου

Διότι τα μπρόκολα, όπως και τα νομίσματα, έχουν δυο όψεις: έτσι λοιπόν ο Μανώλης έμεινε με το Σελίμ και δεν άλλαξε παρτενέρ, για έναν πολύ απλό και ξεκάθαρο λόγο: διότι είναι ο μόνος από τους φετινούς παίκτες, που «κάνει κουμάντο» στο ζευγάρι, αφού ο Σελίμ όσο τίμιος κι αν είναι, όσο «γκουρμετζής» κι αν έγινε, δεν παύει μαγειρικά να είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων κι ο Μανώλης δεν παύει να είναι ένας παίκτης με αρχηγικές τάσεις που θέλει να έχει την πρώτη και τελευταία κουβέντα. Ακόμα μια «πινελιά» της παραγωγής η επιλογή του Σελίμ, που μπορεί να εξυπηρετήσει υπέροχα την τηλεθέαση - αφού ο Σελίμ είναι γλυκύτατος και συμπαθής σε όλους - αλλά όχι και τόσο τη μαγειρική διαδικασία.

Και μετά, τι;

Και μετά, θα περάσουμε λίγες μέρες όπου θα διασκεδάσουμε, θα γελάσουμε, θα περάσουμε καλά, κανείς δεν θα φύγει, κανείς δεν θα αγχωθεί και κάποιος θα γίνει πλουσιότερος κατά 10 χιλιάδες ευρώ. Κι όταν φύγουν οι «παλιοί» και μείνουν οι «νέοι», τότε θα επιστρέψουμε στο μαγειρικό επίπεδο της φετινής σεζόν και θα ξαναθυμηθούμε ότι η Ασημίνα, ο Παντελής και η Ιωάννα, έχουν φτάσει στους 9 καλύτερους του διαγωνισμού - θα το θυμηθούμε σε κάποια διαδικασία αποχώρησης ή σε κάποια φάση όπου θα πρέπει να μαγειρέψουν κάτι πολύπλοκο και θα δούμε μια αγωνία και μια απορία (με λαχτάρα) ζωγραφισμένη στα μάτια τους…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved