Πιο εύκολα βουτάς στο κενό, παρά στην άβυσσο της ψυχής σου

Το τραγικό συμβάν στο Νέο Κόσμο σε κάνει να αναρωτιέσαι για τις καρδιές των ανθρώπων.

Υπάρχει ένας μύθος. Τον έμαθα από τον τραγουδοποιό, Θοδωρή Κοτονιά. Ο μύθος λέει: Στην αρχή της ανθρωπότητας μαζεύτηκαν οι θεοί για να αποφασίσουν πού θα κρύψουν την αλήθεια. Φοβόντουσαν, βλέπεις, να μην την βρουν οι άνθρωποι και τους την πάρουν. Ο πρώτος είπε να την κρύψουν βαθιά μέσα στην γη μα όλοι συμφώνησαν πως αυτό θα είναι σίγουρα ένα σημείο όπου οι άνθρωποι θα ψάξουν από την αρχή και θα την βρουν.

Πρότεινε, τότε, κάποιος άλλος να την βάλουν στο πιο ψηλό βουνό μα πάλι οι θεοί σκέφτηκαν πως κι εκεί θα καταφέρει ν’ ανέβει ο άνθρωπος και θα την ανακαλύψει με ευκολία. Ένας τρίτος, λοιπόν, είπε να την βάλουν στον ωκεανό, όμως, οι υπόλοιποι του θύμισαν ότι ο άνθρωπος θα εξερευνήσει σύντομα τα βάθη των ωκεανών και θα την βρει οπωσδήποτε. Ο επόμενος σκέφτηκε να την στείλουν μακρυά στο φεγγάρι, οι θεοί, όμως, ήξεραν πως οι άνθρωποι θα φτάσουν κάποια στιγμή ακόμα και ‘κει και θα τους την πάρουν για πάντα. Τότε, ο σοφότερος εξ’ αυτών πρότεινε «Ας την κρύψουμε μέσα τους που δεν θα ψάξουν ποτέ». 

 

Αυτά αποφάσισαν οι θεοί

Κι είχαν δίκιο. Γιατί το «μέσα μας» είναι αν όχι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, σίγουρα όμως ο μεγαλύτερος φόβος μας. Κι αυτό που εν τέλει, κάνει τον… μέγα άνθρωπο από το αφεντικό του πλανήτη, το πιο αδύναμο ον στη γη. 


Neos Kosmos

 

Ο άνθρωπος που μπορεί να φτάσει στο πιο βαθύ σημείο της γης, να ανέβει στο πιο ψηλό βουνό και να βουτήξει στα βάθη των ωκεανών, είναι ανήμπορος πολλές φορές να αντιμετωπίσει τους δαίμονες που κατοικούν εντός του. Που τον τρώνε. Κι η τραγική μάνα που πέταξε το παιδί της από το μπαλκόνι και μετά βούτηξε και η ίδια στο κενό, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια γυναίκα κανονική. Της διπλανής πόρτας. Μια σύζυγος που λίγη ώρα πριν διαλύσει την οικογένεια της, έστελνε μηνύματα, απλά, καθημερινά στον άντρα της. 

neos kosmos 2

 

Άνθρωπος νικημένος από το «μέσα» του. Τον δαίμονα που του υπαγόρευε αυτό το τέλος.

Αυτό που έγινε στο Νέο Κόσμο, είναι δύσκολο να το ξεχάσεις. Είναι δύσκολο να το πιστέψεις. Είναι όμως και χρήσιμο. Όσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο θάνατος. Γιατί σε βοηθάει να δεις πόσο ευάλωτος είσαι ως άνθρωπος. Αν σε βοηθήσει δε να ψάξεις και την αλήθεια, να δεις κατάματα την άβυσσο και να μην φοβηθείς, τότε ίσως στο μέλλον να σώσεις κάποιον που θα σκεφτεί να βουτήξει στο κενό. Πρώτα όμως πρέπει να σώσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτόν που τώρα φοβάται.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved