Δεν ξέρεις το όνομά του, αλλά αυτό ΔΕΝ τον κάνει λιγότερο σπουδαίο

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για τον Αντώνη Παπαδόπουλο και την αξία του δεύτερου ρόλου στην πραγματική ζωή.

Από τη ζωή μέχρι την ηθοποιία, παντού, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γεννηθεί, που δεν θέλουν, δεν ήθελαν ποτέ να βγουν στην πρώτη γραμμή. Άνθρωποι που δουλεύουν/ζουν/προσφέρουν όχι εκεί που πέφτουν οι προβολείς αλλά εκεί που ξεκινάει το σκοτάδι. Στο μεσοδιάστημα.

Και η επιτυχία του κάθε εγχειρήματος, από την οικογένεια μέχρι μια ταινία, δεν βασίζεται μόνο στους «πρωταγωνιστές» αλλά και σε όσους έχουν αυτούς, τους περίφημους δεύτερους ρόλους. Όλους αυτούς που πολλές φορές θα θυσιάσουν από το ταλέντο μέχρι τις φιλοδοξίες ή ακόμη και τη ζωή τους για το καλό του συνόλου.

Μια τέτοια χαρακτηριστική, η χαρακτηριστικότερη ίσως, περίπτωση στην Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ήταν ο Αντώνης Παπαδόπουλος.

 

ezgif.com optimize

 

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που σε ένα πρόχειρο γκάλοπ στο γραφείο, ελάχιστοι θυμήθηκαν το όνομα του, όλοι όμως θυμήθηκαν αυτή τη χαρακτηριστική φάτσα που με τις ακόμη πιο χαρακτηριστικές γκριμάτσες, που πότε σου προκαλούσαν γέλιο και πότε δάκρυα… 

Αυτός ο καλοκάγαθος τύπος που μεγαλουργούσε στο πλευρό των μεγάλων, προεξάρχοντος του Θανάση Βέγγου. Για την ακρίβεια στο πλευρό και πάντα ένα βήμα πίσω. Είπαμε, εκεί που ξεκινάει το σκοτάδι. Στον κόσμο των «δεύτερων» αλλά πολύ-πολύ σημαντικών.

 

 

 

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που γεννήθηκε από «μπουλουξήδες». Τον Γιώργο και τη Φωφώ Παπαδοπούλου, οι οποίοι γύριζαν την Ελλάδα με το «μπουλούκι» τους για να διασκεδάζουν τον κόσμο, με το ταλέντο τους. Ένα ταλέντο που διέθετε σε μέγιστο βαθμό ο γιος τους, γι’αυτό και ανέβηκε στην σκηνή σε ηλικία μόλις 5 ετών. Μωρό παιδί. 

Μεγαλώνοντας, μεγάλωναν και οι ρόλοι με κορυφαίους αυτούς στο «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» και στο «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας». Εκεί που ο Αντώνης Παπαδόπουλος πρόσφερε απλόχερα χαρμολύπη. Την πιο δύσκολη συνταγή για έναν ηθοποιό. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που έφυγε νωρίς. Στις 9 Οκτωβρίου του 1983. Στα 51 χρόνια. Από καρκίνο στους πνεύμονες. Και άφησε πίσω του τη σύζυγο του Ζωή Μυρίτη και τη δίχρονη τότε κόρη του. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που ήταν αδελφός της Μαίρης Θηβαίου και θείος (ναι) του Χρήστου Θηβαίου. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που από σήμερα πρέπει να ξέρεις και το όνομα του. Όχι μόνο το πρόσωπο του. Κυρίως όμως να ξέρεις ότι υπάρχουν και οι δεύτεροι ρόλοι. Που είναι εξίσου σημαντικοί. Στις ταινίες και στη ζωή. Παντού. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved