Δέκα μεγάλες ρήσεις του Νίτσε για τον άνθρωπο και τη ζωή

Ο μεγάλος στοχαστής έβλεπε πάντα τον άνθρωπο μέσα από την δική του ξεχωριστή ματιά. 

Ο Γερμανός φιλόσοφος, κλασικός μελετητής, ποιητής και φιλόλογος Φρίντριχ Νίτσε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους στοχαστές, γνωστός για τα κείμενά του σχετικά με τη θρησκεία, το καλό και το κακό και τις έννοιες του «υπεράνθρωπου» και της «θέλησης για εξουσία». Ο Νίτσε ήταν ο νεότερος που κατείχε ποτέ την Έδρα Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Όταν έλαβε την προσφορά, ήταν μόλις 24 ετών και δεν είχε πιστοποιητικό διδασκαλίας ούτε είχε ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Δυστυχώς, μετά από 10 χρόνια διδασκαλίας, ο Νίτσε χρειάστηκε να παραιτηθεί, καθώς έπασχε από νευρική διαταραχή και η υγεία του σιγά σιγά επιδεινώθηκε.

Όμως εκτός του ότι έδωσε μία νέα οδό στην ελεύθερη σκέψη, μας εισήγαγε επίσης σε έννοιες που σχετίζονται με τα επιτεύγματα, τις φιλοδοξίες και την προσπάθεια ενός ατόμου να υπάρξει πέρα από τις συμβατικές κατηγορίες του καλού και του κακού. Οι παρακάτω ρήσεις του, παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ. 

 Ερωτικές συμβουλές του Νίτσε για την ιδανική γυναίκα

1. Επιβάλλεται να έχεις τον έλεγχο της καρδιάς σου. Αν τον αφήσεις, δεν θα έχεις τον έλεγχο του μυαλού σου.

2. Δεν με πειράζει που μου είπες ψέματα, αλλά το ότι από δω και πέρα δεν θα μπορώ να σε πιστέψω.

3. Κανείς δεν μπορεί να κατασκευάσει για σένα τη γέφυρα πάνω στην οποία πρέπει να διασχίσεις το ρεύμα της ζωής, κανείς εκτός από σένα τον ίδιο .

4. Δεν υπάρχουν όμορφες επιφάνειες χωρίς τρομαχτικά βάθη.

 

nitse44

Αναγνώσεις Μηδενισμού: Ο Σαρτρ, ο Νίτσε και οι άλλοι προφήτες του σήμερα

5. Δεν είναι η έλλειψη αγάπης, αλλά η έλλειψη φιλίας που κάνει δυστυχισμένους γάμους.

6. Έχεις τον τρόπο σου. Έχω τον τρόπο μου. Όσο για τον σωστό τρόπο, τον ιδανικό τρόπο και τον μόνο τρόπο, απλά δεν υπάρχουν.

7. Σήμερα, όπως πάντα, οι άνδρες χωρίζονται σε δύο ομάδες: τους σκλάβους και τους ελεύθερους. Όποιος δεν έχει τα δύο τρίτα της ημέρας του για τον εαυτό του, είναι σκλάβος, όποιος κι αν είναι: πολιτικός, επιχειρηματίας, αξιωματούχος ή λόγιος.

8. Υπάρχει πάντα λίγη παράνοια στον έρωτα. Αλλά υπάρχει πάντα και κάποια λογική μέσα στην παράνοια.

 

 

9. Όσο πιο ψηλά πετάμε, τόσο πιο μικροί φαινόμαστε σε όσους δεν μπορούν να πετάξουν.

10. Το πιο σκληρό ζώο είναι ο άνθρωπος.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved