Associated Press H μουσική του David Crosby θα ριζώνει για πάντα στις καρδιές μας

Ένα μικρό «αντίο» για το μεγάλο πεύκο της μουσικής που εδώ και ένα χρόνο δίνει ρεσιτάλ στην ροκ σκηνή του Παραδείσου.

O David Crosby, ο τραγουδοποιός που έβαλε τον λίθο του στο κλασικό ροκ σε μπάντες όπως οι The Byrds και οι Crosby, Stills, Nash and Young, πέθανε σαν σήμερα το 2023, σε ηλικία 81 ετών. Μία μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της μουσικής. Ο Crosby υπήρξε μία μορφή βγαλμένη από ταινίες όπως το Easy Rider, επαναστάτης, παιδί των λουλουδιών, γνήσιος ροκάς αλλά και τεράστιος συνθέτης, έγραψε τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία του αμερικάνικου country rock. Το 1964 ξεκίνησε την μουσική καριέρα του σε μία μπάντα κανονικό θρύλο, τους The Byrds. 

Μαζί τους κυκλοφόρησε μία σειρά από άλμπουμ που ακόμη και σήμερα οι ειδικοί των 60's τα κατατάσσουν στα κορυφαία της δεκαετίας. Μαζί τους πέρασε τρία χρόνια στο δρόμο όπου και έκαναν συναυλίες σε όλη την Αμερική, ζώντας ενεργά όλη την εποχή των Παιδιών των Λουλουδιών. Με την κιθάρα και την φωνή του ο Crosby έβαλε κι αυτός το δικό του πετραδάκι σε όλο αυτόν τον κλασικό ήχο.

 

 

Πώς ο Jimi Hendrix δίδαξε σε όλους τον σωστό τρόπο να κάνεις voodoo στην κιθάρα σου

Γύρω στο 1967 οι Byrds αποφάσισαν να τον διώξουν από το σχήμα μιας και υπήρχαν μεταξύ τους έντονες αντιπαραθέσεις και τσακωμοί. Τότε ήταν όμως που ο Crosby έκανε το μεγάλο βήμα προς τη δόξα και την προσωπική αναγνώριση του ταλέντου του. Οι Byrds δεν τον άφηναν να λάμψει. Το σημείο που έγινε έναρξη για τους Crosby, Stills & Nash ήταν φυσικά το μεγάλο φεστιβάλ της εποχής το Woodstock. Εκεί, μετά από την καταπληκτική τους εμφάνιση, έγιναν γνωστοί σε όλο το Αμερικάνικο έθνος κι έβαλαν πλώρη για την δισκογραφία.

Στο σχήμα, όπως είναι γνωστό στους λάτρεις του κλασικού ροκ, προστέθηκε και ο Neil Young, κι έτσι έγιναν επισήμως οι Crosby, Stills, Nash and Young. Μία σούπερ μπάντα που κυριολεκτικά μπορούσε να παίξει, κυριολεκτικά, τα πάντα. Country rock στα καλύτερα του, ουσιαστικά ήταν η μπάντα που ξεκίνησε το λεγόμενο είδος Americana.

 

 
 

O Neil Young διαλέγει μόνο αυτοκίνητα με crazy horse power

Το στυλ παιξίματος του στην κιθάρα έχει επηρεάσει όλους τους καλλιτέχνες της country rock και το βιμπράτο της σοπράνο του φωνής θυμίζει τροβαδούρους μίας άλλης εποχής. Οι στίχοι του ασχολούνται με αστικά θέματα σε πόλεις της Αμερικάνικης Δύσης, μιλάνε για ανθρώπους της πόλης που διατηρούν μέσα τους μία αιώνια νοσταλγία για την ύπαιθρο.

Στο τελευταίο του tweet φαίνεται ξεκάθαρα πως ο άνθρωπος δεν φοβόταν τον θάνατο και μπορούσε να κάνει πλάκα ακόμη και την ύστατη στιγμή:

 

 

 Tο άλμπουμ του συγκροτήματος “Déjà Vu” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1970 θεωρείται μέχρι σήμερα ίσως ένα από τα κορυφαία του κλασικού ήχου στο ροκ με τεράστιες καταβολές από την country. O Crosby όμως δεν ήταν και το καλύτερο παιδί, όσο αφορά την ζωή του. Το 1981 μπήκε στη φυλακή στην πολιτεία του Τέξας με κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών και όπλων.

Όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Rolling Stone:

 

 

Ο David Crosby θα είναι πάντα ένα μεγάλο πεύκο, ένα μουσικό δέντρο που κρατάει τα φύλλα του ακόμη και τις σκληρές και κρύες μέρες του χειμώνα. Εμείς χαιρετάμε αυτή την τεράστια μορφή του ροκ και της μουσικής. David Crosby σε ευχαριστούμε για την έμπνευση και τις νότες σου που μας φτιάχνουν τη μέρα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved