Altamont Free Concert: Η πιο επεισοδιακή συναυλία στην ιστορία της ροκ

Όταν οι Rolling Stones αντίκρισαν τον θάνατο. Ποιος ήταν ο ρόλος των Hells Angels και τι έγκλημα διέπραξαν.

«Now baby, it’s all right, I pray that it’s all right» τραγουδούσε ο Mick Jagger. Μόνο που τίποτα δεν πήγαινε καλά κάτω από τη σκηνή, παρά τις προσευχές του. Τραγουδούσε πλέον μηχανικά, το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι Stones που κρατούσαν τον ίδιο ρυθμό. Σειρά είχε το Under my Thumb, μια μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος. Μπροστά τους είχε δημιουργηθεί ένα κενό. Το πλήθος είχε ανοίξει στα δύο. Οι μαυροφορεμένοι άφησαν τις μπίρες τους κάτω και άρχισαν να σπρώχνουν, να δέρνουν και τέλος, ένας από αυτούς, να σκοτώνει έναν θεατή.

Οι άντρες με τα δερμάτινα ήταν οι Hells Angels, του πιο γνωστού club μηχανόβιων στην Αμερική και είχαν δεχτεί να αναλάβουν την τάξη και να προσφέρουν την ασφάλεια τόσο στον κόσμο που θα βρισκόταν στη συναυλία Altamont, όσο και στα συγκροτήματα που θα τραγουδούσαν. Το μόνο που ζήτησαν, ήταν άφθονη μπίρα.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1959 όταν ο Meredith Hunter δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια του Mick Jagger. O frontman των Stones είδε μονάχα την συμπλοκή, αργότερα, θα διαπιστώσει σε βίντεο πως ο 18χρονος Meredith Hunter μαχαιρώθηκε. Τη ζωή τους θα χάσουν ακόμα 3 άτομα. Οι 2 παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο και ένα «Παιδί των Λουλουδιών» πνίγηκε σε ένα κανάλι ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια LSD. Μέχρι και σήμερα θεωρείται η πιο άτυχη στιγμή της ροκ μουσικής και ως η συναυλία που έκλεψε την αθωότητα των 60’s.

 

 

Πριν λίγους μήνες, το Woodstock είχε κάνει τους πάντες να ασχοληθούν με αυτό. Ήταν το φεστιβάλ της ειρήνης και των ατίθασων νιάτων. Ως απάντηση, διοργανώθηκε το Altamont free Concert ή αλλιώς το δυτικό Woodstock όπως θα το χαρακτηρίσουν πολλοί. Περίπου 300,000 άτομα είχαν μαζευτεί στον αυτοκινητόδρομο του Altamont, στο Tracy της Καλιφόρνια για να δουν και να ακούσουν τους Jefferson Airplane, Santana, Grateful Dead, Rolling Stones και άλλες μεγάλα ονόματα της εποχής.

Για τον Jagger και την παρέα του ήταν μια ευκαιρία να απαντήσουν σε όσους τους κατηγορούσαν πως στην περιοδεία τους στις Η.Π.Α. τα εισιτήρια ήταν ακριβά. Εκεί θα τραγουδούσαν δίχως να λάβουν ούτε 1 δολάριο. Τα χρήματα θα γέμιζαν τις τσέπες τους με διαφορετικό τρόπο καθώς η υπήρχαν κάμερες και θα πουλούσαν το υλικό αργότερα, ως το νέο, δικό τους Woodstock.

Διάβασε για τη μέρα που είδαμε τους Rolling Stones στη Βοστώνη

Τίποτα δεν πήγε όπως είχε σχεδιαστεί. Οι Hells Angels και το κοινό συνειδητοποίησαν πως τους χωρίζουν πολλά και άρχισαν οι πρώτες παρεξηγήσεις. Η οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας ήταν απαράδεκτα και τα ναρκωτικά θόλωσαν ακόμα περισσότερο την τεταμένη κατάσταση. Ο Joel Selvin, στο βιβλίο του Altamont: The Rolling Stones, the Hells Angels, and the Inside Story of Rock’s Darkest Day, αναφέρει πως η συναυλία ήταν ένα κοκτέιλ απληστίας και αθωότητας.

 

 

Τη ώρα που οι πρώτες γροθιές έβρισκαν τον στόχο τους, ένας μαύρος άντρας με λαχανί κοστούμι, ξεκίνησε τον δικό του καβγά. Δίπλα του ήταν μια λευκή κοπέλα με ξανθά μαλλιά. Ο Meredith Hunter βρέθηκε στο λάθος σημείο και με τη λάθος γυναίκα. Ένας μαύρος και η λευκή του σχέση μπροστά στους Angels αυτή την εποχή έμοιαζε με εριστική πράξη καθώς η συμμορία δεν φημιζόταν για τις αντιρατσιστικές της δράσεις. Ο Hunter προσπάθησε να αμυνθεί και έβγαλε το πιστόλι του. Η αντίδραση του Alan Passaro ήταν άμεση και τον μαχαίρωσε. Ο Meredith Hunter πέθανε. Ο Jagger συνέχισε να τραγουδάει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved